Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Risotto z botwiną

Risotto chodziło mi po głowie już od dawien dawna. Wstyd się przyznać ale nigdy w życiu go nie robiłam. Ktoś mnie w końcu zmotywował i tak oto powstało risotto z botwinką 🙂
Risotto wyszło genialnie ! Ktoś chętny na talerzyk 😉 ?!
 
 
 
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. 
 
Składniki (4 porcje):
200 g ryżu arborio
około 750 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez 'farfocli’)
150 ml białego wina wytrawnego
pęczek botwiny (bez buraczków)
1 cebula dymka lub szalotka
5 łyżek tartego parmezanu
masło: 1 łyżka + ok. 80 gram (schłodzone)
oliwa z oliwek 
sól i pieprz
 
Wykonanie:
Umyj botwinkę. Łodygi pokrój na 1 – 2 cm kawałki. Wybierz 4 duże liście, pokrój je drobno.
W rondelku podgrzej 1 – 1,5 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż 'wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż 'wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Po 3 chochelce dodaj posiekane łodygi botwinki.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – dodaj liście botwinki. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan, wymieszaj. Schłodzone masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ryżu, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Podawaj odrazu – ciepłe risotto.
 
Smacznego 🙂 !

5 lipca 2014 Kategoria: Drugie dania, Ryż, Sezonowo, Wpisy komentarzy 18

Komentarze

  1. Angie napisał

    5 lipca 2014 o 14:30

    Kolor! No i ten talerz, kurczę, świetny jest do takich dań właśnie!

    Odpowiedz
  2. Marta U napisał

    5 lipca 2014 o 16:30

    odważnie 🙂

    Odpowiedz
  3. ola in the kitchen napisał

    5 lipca 2014 o 20:54

    Ja, zawsze jestem chętna na takie pyszności 😀

    Odpowiedz
  4. Asia W napisał

    5 lipca 2014 o 21:05

    Moja ulubiona wersja to ze świeżym szpinakiem 🙂 ale ta też brzmi ciekawie 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      27 września 2014 o 16:48

      Muszę spróbować 🙂 !

      Odpowiedz
  5. Olga Pi napisał

    6 lipca 2014 o 08:27

    Mniam! Bez mięcha, czyli dla mnie;)

    Odpowiedz
  6. Marcelina napisał

    6 lipca 2014 o 15:17

    Piszę się! Taki widok i ja już jestem głodna 🙂

    Odpowiedz
  7. Martha napisał

    6 lipca 2014 o 19:14

    Wow, świetny pomysł! ; )
    Już je uwielbiam! *.*

    Odpowiedz
  8. Justyna Żak napisał

    6 lipca 2014 o 19:20

    z botwiną nie próbowałam:) lubię twoje pomysły:D

    Odpowiedz
  9. La Lolla napisał

    6 lipca 2014 o 19:40

    uwielbiam risotto, uważam, że jest genialne, choć wcale nie banalne, bo mogło by się tak wydawać…
    Z botwiną nie znam, aż mnie zaintrygowałaś!:)

    Odpowiedz
  10. Poezja Smaku napisał

    6 lipca 2014 o 22:37

    Uwielbiam risotto, ale z botwinką nie miałam okazji jeść – świetne!

    Odpowiedz
  11. Emcia Pichci! napisał

    7 lipca 2014 o 07:23

    dla mnie risotto to jeszcze czarna magia, zawsze boję się, że nie wyjdzie.. ale pomysł z botwinką jest przedni!

    Odpowiedz
  12. zakateksmaku napisał

    7 lipca 2014 o 10:29

    Ja tylko raz robiłam risotto ze szparagami:) Twój pomysł jest świetny. Z pewnością wypróbuję! 🙂

    Odpowiedz
  13. Ciążowe Zachcianki napisał

    7 lipca 2014 o 13:38

    Ciekawe połączenie, chętnie bym spróbowała:)

    Odpowiedz
  14. DżemDżus napisał

    7 lipca 2014 o 19:43

    Choć upał dookoła to ja na takie danie bardzo się piszę. Ma piękny rubinowy kolor 🙂

    Odpowiedz
  15. Anulla napisał

    8 lipca 2014 o 09:39

    ja chętna na talerzyk 😀 z botwinką jeszcze nie robiłam.

    Odpowiedz
  16. Kasia napisał

    9 lipca 2014 o 09:51

    No, no, wygląda bardzo ciekawie, mogę skubnąć ociupinkę? 🙂

    Odpowiedz
  17. Magda C. napisał

    15 lipca 2014 o 06:19

    Bardzo ciekawy przepis, muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl