Risotto chodziło mi po głowie już od dawien dawna. Wstyd się przyznać ale nigdy w życiu go nie robiłam. Ktoś mnie w końcu zmotywował i tak oto powstało risotto z botwinką 🙂
Risotto wyszło genialnie ! Ktoś chętny na talerzyk 😉 ?!
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
Składniki (4 porcje):
200 g ryżu arborio
około 750 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez 'farfocli’)
150 ml białego wina wytrawnego
pęczek botwiny (bez buraczków)
1 cebula dymka lub szalotka
5 łyżek tartego parmezanu
masło: 1 łyżka + ok. 80 gram (schłodzone)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
Umyj botwinkę. Łodygi pokrój na 1 – 2 cm kawałki. Wybierz 4 duże liście, pokrój je drobno.
W rondelku podgrzej 1 – 1,5 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż 'wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż 'wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Po 3 chochelce dodaj posiekane łodygi botwinki.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – dodaj liście botwinki. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan, wymieszaj. Schłodzone masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ryżu, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Podawaj odrazu – ciepłe risotto.
Smacznego 🙂 !
Angie napisał
Kolor! No i ten talerz, kurczę, świetny jest do takich dań właśnie!
Marta U napisał
odważnie 🙂
ola in the kitchen napisał
Ja, zawsze jestem chętna na takie pyszności 😀
Asia W napisał
Moja ulubiona wersja to ze świeżym szpinakiem 🙂 ale ta też brzmi ciekawie 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Muszę spróbować 🙂 !
Olga Pi napisał
Mniam! Bez mięcha, czyli dla mnie;)
Marcelina napisał
Piszę się! Taki widok i ja już jestem głodna 🙂
Martha napisał
Wow, świetny pomysł! ; )
Już je uwielbiam! *.*
Justyna Żak napisał
z botwiną nie próbowałam:) lubię twoje pomysły:D
La Lolla napisał
uwielbiam risotto, uważam, że jest genialne, choć wcale nie banalne, bo mogło by się tak wydawać…
Z botwiną nie znam, aż mnie zaintrygowałaś!:)
Poezja Smaku napisał
Uwielbiam risotto, ale z botwinką nie miałam okazji jeść – świetne!
Emcia Pichci! napisał
dla mnie risotto to jeszcze czarna magia, zawsze boję się, że nie wyjdzie.. ale pomysł z botwinką jest przedni!
zakateksmaku napisał
Ja tylko raz robiłam risotto ze szparagami:) Twój pomysł jest świetny. Z pewnością wypróbuję! 🙂
Ciążowe Zachcianki napisał
Ciekawe połączenie, chętnie bym spróbowała:)
DżemDżus napisał
Choć upał dookoła to ja na takie danie bardzo się piszę. Ma piękny rubinowy kolor 🙂
Anulla napisał
ja chętna na talerzyk 😀 z botwinką jeszcze nie robiłam.
Kasia napisał
No, no, wygląda bardzo ciekawie, mogę skubnąć ociupinkę? 🙂
Magda C. napisał
Bardzo ciekawy przepis, muszę spróbować 🙂