Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
Składniki (2 porcje):
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła + dodatkowo: 1 – 2 łyżki masła
1 średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę
250 – 300 g dyni pokrojonej w bardzo drobną kostkę (waga po obraniu)
1 – 2 ząbki czosnku – posiekane
150 g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
4 łyżki parmezanu – drobno startego
świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.W między czasie – w drugim garnku – rozgrzej 1 – 2 łyżki masła i podsmaż dynię. Smaż ją około 10 minut – do momentu aż zmięknie.Wraz z ostatnią chochelką bulionu – do ryżu dodaj dynię. Dopraw solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj 1/2 parmezanu i 2 łyżki zimnego masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu. Podawaj odrazu – ciepłe risotto.
ewa napisał
smacznie:)
AZgotuj napisał
Pyszne, sycące danie:)
Marzena napisał
Cudowne danie 🙂 uwielbiam ryż pod każdą postacią 🙂
Salvador Dali napisał
no,no,no.. sezon trwa a więc i risotto na czasie 🙂 Wygląda perfeccto! 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Pewnie, ja się skuszę, bo danie wygląda rewelacyjnie! Palce lizać 🙂
Magda C. napisał
Cudowne risotto 🙂
zjedz_mnie napisał
Za dynią nie przepadam, ale to co prezentujesz przyznaje, zachęciło mnie 🙂