Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Risotto z dynią

Cześć !
Sezon dyniowy trwa w najlepsze. Pamiętajcie by wykorzystać dobrze ten czas. Dziś mam dla Was przepis na risotto z dynią. Danie to kocham. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. To co ? Skusicie się 🙂 ?!
1

Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.

Składniki (2 porcje):
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła + dodatkowo: 1 – 2 łyżki masła
1 średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę
250 – 300 g dyni pokrojonej w bardzo drobną kostkę (waga po obraniu)
1 – 2 ząbki czosnku – posiekane
150 g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
4 łyżki parmezanu – drobno startego
świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.W między czasie – w drugim garnku – rozgrzej 1 – 2 łyżki masła i podsmaż dynię. Smaż ją około 10 minut – do momentu aż zmięknie.Wraz z ostatnią chochelką bulionu – do ryżu dodaj dynię. Dopraw solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj 1/2 parmezanu i 2 łyżki zimnego masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu. Podawaj odrazu – ciepłe risotto.
Smacznego !

12 października 2015 Kategoria: Drugie dania, Ryż komentarzy 7

Komentarze

  1. ewa napisał

    12 października 2015 o 14:39

    smacznie:)

    Odpowiedz
  2. AZgotuj napisał

    12 października 2015 o 14:58

    Pyszne, sycące danie:)

    Odpowiedz
  3. Marzena napisał

    12 października 2015 o 17:42

    Cudowne danie 🙂 uwielbiam ryż pod każdą postacią 🙂

    Odpowiedz
  4. Salvador Dali napisał

    14 października 2015 o 06:50

    no,no,no.. sezon trwa a więc i risotto na czasie 🙂 Wygląda perfeccto! 🙂

    Odpowiedz
  5. Agnieszka Wieczorek napisał

    14 października 2015 o 18:57

    Pewnie, ja się skuszę, bo danie wygląda rewelacyjnie! Palce lizać 🙂

    Odpowiedz
  6. Magda C. napisał

    19 października 2015 o 14:47

    Cudowne risotto 🙂

    Odpowiedz
  7. zjedz_mnie napisał

    20 października 2015 o 12:49

    Za dynią nie przepadam, ale to co prezentujesz przyznaje, zachęciło mnie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl