Cześć. Risotto jest jednym z moich ulubionych dań. Nie jest szczególnie skomplikowane w wykonaniu. Najważniejsze są dobre składniki – to one zrobią robotę.
Dzisiaj zaproponuję Wam risotto z kurkami i cukinią. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie, koniecznie spróbujcie!
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
200 g kurek
1 mała cukinia
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
około 600 ml bulionu warzywnego
1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu / grana padano + odrobina do posypania dania
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy.
Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła, dodaj kurki i cebulę, smaż kilka minut – do momentu aż zmiękną. Dopraw odrobiną soli i pieprzem. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj łyżkę masła i poczekaj aż się roztopi.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania dodaj cukinię.
Dodaj komentarz