Cześć Kochani. Muszę Wam powiedzieć, że wkroczyliśmy w sezon na moje ukochane składniki. Na targach pojawiły się kurki, figi, śliwki. Ich widok bardzo mnie ucieszył. Codziennie w mojej kuchni staram się wykorzystywać sezonowe produkty. Cieszmy się nimi, sezon tak szybko się kończy! Dziś podzielę się z Wami przepisem na risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem. Smakuje obłędnie, koniecznie spróbujcie!
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
200 g kurek
1 duża pierś z kurczaka
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 duża lub średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki listków świeżego tymianki
około 600 ml bulionu warzywnego
1 oliwa oliwy z oliwek + 3 łyżki masła
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
Wykonanie:
Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy.
Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła i podsmaż kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i 2 łyżkami świeżego tymianku, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj kurki i cebulę, smaż kilka minut – do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj czubatą łyżkę masła i poczekaj aż się roztopi.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Renata Czelny - Kawa napisał
Takiemu daniu mówię TAK 🙂 ma wszystko, co lubię – zwłaszcza kurki w połączeniu z tymiankiem!
Pozdrawiam!
Ania napisał
Mam pytanie , cz ryż wcześniej gotujemy czy dodajemy surowy? ?
Moja pasja smaku napisał
Ryżu nie gotujemy wcześniej. Pozdrawiam 🙂
Wampi napisał
Świetny przepis, jutro robię:)
Moja pasja smaku napisał
Pięknie dziękuję! Mam nadzieję, że smakowało. Pozdrawiam ciepło 🙂
Wampi napisał
Poezja🤩zostaje w menu dopóki będą kurki
Moja pasja smaku napisał
O wow! Bardzo miło mi to czytać! Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 😃
Ania napisał
PYCHOTA! 🤩🍴
Moja pasja smaku napisał
Pięknie dziękuję. Pozdrawiam serdecznie 😀