Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem

Cześć Kochani. Muszę Wam powiedzieć, że wkroczyliśmy w sezon na moje ukochane składniki. Na targach pojawiły się kurki, figi, śliwki. Ich widok bardzo mnie ucieszył. Codziennie w mojej kuchni staram się wykorzystywać sezonowe produkty. Cieszmy się nimi, sezon tak szybko się kończy! Dziś podzielę się z Wami przepisem na risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem. Smakuje obłędnie, koniecznie spróbujcie!

Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.

Składniki (2-3 porcje):
200 g kurek
1 duża pierś z kurczaka
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 duża lub średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki listków świeżego tymianki
około 600 ml bulionu warzywnego
1 oliwa oliwy z oliwek + 3 łyżki masła
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania

Wykonanie:
Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy.
Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła i podsmaż kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i 2 łyżkami świeżego tymianku, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj kurki i cebulę, smaż kilka minut – do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj czubatą łyżkę masła i poczekaj aż się roztopi.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.

Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i schłodzone masło, wymieszaj.
Podawaj odrazu – ciepłe risotto posypane listkami świeżego tymianku i parmezanem.
Smacznego!

10 września 2018 Kategoria: Drugie dania, Grzyby, Ryż, Sezonowo komentarzy 7

Komentarze

  1. Renata Czelny - Kawa napisał

    27 września 2018 o 22:02

    Takiemu daniu mówię TAK 🙂 ma wszystko, co lubię – zwłaszcza kurki w połączeniu z tymiankiem!
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Ania napisał

    22 września 2019 o 10:36

    Mam pytanie , cz ryż wcześniej gotujemy czy dodajemy surowy? ?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      22 września 2019 o 15:52

      Ryżu nie gotujemy wcześniej. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  3. Wampi napisał

    14 września 2021 o 14:12

    Świetny przepis, jutro robię:)

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      15 września 2021 o 17:52

      Pięknie dziękuję! Mam nadzieję, że smakowało. Pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz
      • Wampi napisał

        16 września 2021 o 13:42

        Poezja🤩zostaje w menu dopóki będą kurki

        Odpowiedz
        • Moja pasja smaku napisał

          17 września 2021 o 07:26

          O wow! Bardzo miło mi to czytać! Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 😃

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (185)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (99)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (17)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (103)
  • Śniadania (81)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Truskawkowa Fiesta - Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym
  • asia - Tunezja. Co warto zobaczyć? Co warto kupić? Dużo zdjęć!
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl