Cześć! Jeśli w moim menu pojawiają się sałatki… Wiedz, że coś się dzieje! 🙂 Co się dzieje? Przyszła wiosna więc moim menu zagościło więcej lekkich potraw, więcej warzyw i owoców. Dziś mam dla Was połączenie, które bardzo lubię. Koniecznie spróbujcie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku!
Składniki (4 porcje):
1/2 szklanki czarnej komosy ryżowej
duża garść świeżych liści szpinaku
1 średni ugotowany burak
mała garść orzeszków piniowych lub innych ulubionych orzechów
sól i świeżo zmielony pieprz
2 gruszki
Dressing:
1 szalotka – drobno posiekana
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka miodu
oliwa z oliwek (‚na oko’)
Wykonanie:
Dressing: Szalotkę umieść w misce wraz z oliwą z oliwek, octem, miodem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Komosę przesyp na sito i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Płucz ją przez kilka minut – do momentu aż przestanie się pienić. Jest to niezwykle ważne – musisz się pozbyć gorzkich saponin. Dobrze odcedź. Komosę przełóż do rondelka, zalej 1 szklanką wody, dodaj odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut. Odsącz na sitku nadmiar wody, odstaw.
Liście szpinaku umyj i osusz. Buraka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gruszkę obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
W dużej misce umieść komosę, buraki, szpinak i gruszkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj dressing i całość dokładnie wymieszaj. Posyp orzechami.
Mada napisał
świetna sałatka! uwielbiam buraczki i takie kolory na talerzu. szczerze mówiąc dla mnie dzień bez sałatki to dzień stracony:) muszę tylko poczekać bo nie mam gruszek i orzeszków a niestety u mnie w Oslo wszystkie sklepy jutro i w piątek pozamykane xD
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
apetycznie wygląda i w dodatku jest pełna zdrowia 🙂
mlodakk napisał
Lubie takie połączenia:)
Kobieta po 30 napisał
połączenie niesamowite