Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Sałatka z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku

Cześć! Jeśli w moim menu pojawiają się sałatki… Wiedz, że coś się dzieje! 🙂 Co się dzieje? Przyszła wiosna więc moim menu zagościło więcej lekkich potraw, więcej warzyw i owoców. Dziś mam dla Was połączenie, które bardzo lubię. Koniecznie spróbujcie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku!

Składniki (4 porcje):
1/2 szklanki czarnej komosy ryżowej
duża garść świeżych liści szpinaku
1 średni ugotowany burak
mała garść orzeszków piniowych lub innych ulubionych orzechów
sól i świeżo zmielony pieprz
2 gruszki

Dressing:
1 szalotka – drobno posiekana
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka miodu
oliwa z oliwek (‚na oko’)

Wykonanie:
Dressing: Szalotkę umieść w misce wraz z oliwą z oliwek, octem, miodem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Komosę przesyp na sito i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Płucz ją przez kilka minut – do momentu aż przestanie się pienić. Jest to niezwykle ważne – musisz się pozbyć gorzkich saponin. Dobrze odcedź. Komosę przełóż do rondelka, zalej 1 szklanką wody, dodaj odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut. Odsącz na sitku nadmiar wody, odstaw.
Liście szpinaku umyj i osusz. Buraka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gruszkę obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
W dużej misce umieść komosę, buraki, szpinak i gruszkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj dressing i całość dokładnie wymieszaj. Posyp orzechami.

 

12 kwietnia 2017 Kategoria: Drugie dania, Przekąski, Sałatki i surówki, Sezonowo, Wege, Zdrowo komentarze 4

Komentarze

  1. Mada napisał

    12 kwietnia 2017 o 18:58

    świetna sałatka! uwielbiam buraczki i takie kolory na talerzu. szczerze mówiąc dla mnie dzień bez sałatki to dzień stracony:) muszę tylko poczekać bo nie mam gruszek i orzeszków a niestety u mnie w Oslo wszystkie sklepy jutro i w piątek pozamykane xD

    Odpowiedz
  2. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    18 kwietnia 2017 o 16:57

    apetycznie wygląda i w dodatku jest pełna zdrowia 🙂

    Odpowiedz
  3. mlodakk napisał

    19 kwietnia 2017 o 09:48

    Lubie takie połączenia:)

    Odpowiedz
  4. Kobieta po 30 napisał

    19 kwietnia 2017 o 16:38

    połączenie niesamowite

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl