Składniki (2 porcje):
1/2 szklanki czarnej soczewicy
1 średnia cebula
2 -3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
300 g dyni (u mnie muscat)
2 jajka
3 łyżki octu winnego
garść świeżej kolendry
Wykonanie:
Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój w półksiężyce, obierz ze skórki, pozbądź się nasion.
Dynię przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj tak – by każda część byłą otoczona była oliwą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na na nią dynię. Piecz w 200 C przez około 20 minut (lub do momentu aż zrobi się miękka). Odstaw do przestygnięcia.
Soczewica: Soczewicę opłucz, następnie ugotuj al dente. Na 1/2 szklanki soczewicy weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania.
Cebulę i czosnek pokrój w drobna kostkę, kolendrę posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie dodaj soczewicę, smaż 1 minutę. Dodaj kolendrę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Jajko w koszulce: Naszykuj duży garnek i wlej do niego wodę na wysokość 10 cm. Wstaw na duży ogień, dodaj 3 łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga ! Wody nie solimy ! Rozbij jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt.
Do miseczek wyłóż soczewicę, następnie dynię. dodaj jajko w koszulce, rozetnij by żółtko się rozlało. Udekoruj kolendrą. Smacznego !
TarkaiMiarka.pl napisał
Oczarowana.
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
niezwykle pożywna propozycja 🙂
Lady Laura. napisał
Podoba mi się kolor i danie – super.
piekno-z-natury.pl napisał
Wygląda bardzo apetycznie. Będę musiała wypróbować bo nie tylko wygląd, ale i skład skutecznie mnie do tego zachęca 😉