Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Sałatka z czarnej soczewicy i dyni z jajkiem w koszulce

dsc_0980

Składniki (2 porcje):
1/2 szklanki czarnej soczewicy
1 średnia cebula
2 -3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
300 g dyni (u mnie muscat)
2 jajka
3 łyżki octu winnego
garść świeżej kolendry

Wykonanie:
Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój w półksiężyce, obierz ze skórki, pozbądź się nasion.
Dynię przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj tak – by każda część byłą otoczona była oliwą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na na nią dynię.  Piecz w 200 C przez około 20 minut (lub do momentu aż zrobi się miękka). Odstaw do przestygnięcia.
Soczewica: Soczewicę opłucz, następnie ugotuj al dente. Na 1/2 szklanki soczewicy weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania.
Cebulę i czosnek pokrój w drobna kostkę, kolendrę posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie dodaj soczewicę, smaż 1 minutę. Dodaj kolendrę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Jajko w koszulce: Naszykuj duży garnek i wlej do niego wodę na wysokość 10 cm. Wstaw na duży ogień, dodaj 3 łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga ! Wody nie solimy ! Rozbij jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt.

Do miseczek wyłóż soczewicę, następnie dynię. dodaj jajko w koszulce, rozetnij by żółtko się rozlało. Udekoruj kolendrą. Smacznego !

31 października 2016 Kategoria: Drugie dania, Sezonowo, Wege, Zdrowo komentarze 4

Komentarze

  1. TarkaiMiarka.pl napisał

    31 października 2016 o 08:30

    Oczarowana.

    Odpowiedz
  2. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    31 października 2016 o 09:51

    niezwykle pożywna propozycja 🙂

    Odpowiedz
  3. Lady Laura. napisał

    31 października 2016 o 15:03

    Podoba mi się kolor i danie – super.

    Odpowiedz
  4. piekno-z-natury.pl napisał

    31 października 2016 o 17:08

    Wygląda bardzo apetycznie. Będę musiała wypróbować bo nie tylko wygląd, ale i skład skutecznie mnie do tego zachęca 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl