Cześć ! Dziś na blogu przepis na śledzie z suszonymi śliwkami i cebulką. Słodki element w postaci śliwki, daje fajnego smaku. Warto spróbować.
Składniki:
3 filety śledziowe a la matjas
2 duże cebule
150 g suszonych śliwek
1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów
sól i świeżo zmielony pieprz
olej roślinny – dobrej jakości
Wykonanie:
Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Śliwki pokrój w paseczki.
W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę i suszone śliwki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc !
U Rudej na Talerzu napisał
Ciekawy dodatek w postaci śliwek – tak przyrządzonych śledzi jeszcze nie jadłam !
laNika napisał
Ja zwykle dodaję rodzynki ale śliwki to świetny pomysł! Podoba mi się 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
takiej wersji śledzi jeszcze nie jadłam, ciekawa 🙂
Magda napisał
W święta bardzo lubię śledzie w różnych wersjach, ze śliwkami fajnie smakują 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Uwielbiam takie świąteczne wersje śledzia z bakaliami. Pysznie się prezentują 🙂