Kocham wszystko co jest: smaczne, proste i szybkie ! Takie są właśnie ślimaczki ze szpinakiem z ciasta francuskiego z dodatkiem parmezanu. Przekąska idealna na karnawałową domówkę 🙂 Uwaga: szybko znika z talerzy !
Dziś po raz kolejny miałam przyjemność spotkać się w wirtualnej kuchni z bogerkami i blogerami rozsianymi po całej Polsce. Wspólnie przygotowywaliśmy przekąski na domową imprezę. Trwa karnawał więc mamy dla Was masę wspaniałych inspiracji 🙂 !
Styczniowe Wyzwanie i jego temat przewodni wymyśliłyśmy razem z Martą. Tradycyjnie – obie podjęłyśmy się organizacji kolejnego wyzwania 🙂 !
Dziś działałam w kuchni z : Martą, Moniką, Magdą, Gosią, Iwoną, Justyną, Ewą, Justyną, Justyną, Marzeną, Beatą, Patrykiem i Adą oraz z Gosią.
Ślimaczki ze szpinakiem z ciasta francuskiego:
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie szpinaku mrożonego – 450 g – ja użyłam szpinaku z lidla z dodatkiem śmietany. Jeśli macie zwykły szpinak, dodatkowo: 2 łyżki śmietany 18 %. Zużyłam około 350 – 400 g szpinaku.
sera typu feta 200 g
2 ząbki czosnku
2/3 szklanki startego parmezanu bądź innego żółtego sera
Wykonanie:
1. Szpinak podsmaż na patelni, odparuj wodę. Dodaj zmiażdżony czosnek i pokruszoną fetę. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Jeśli masz szpinak bez śmietany – dodaj 2 łyżki i znów wymieszaj. Odłóż do przestygnięcia.
2. Ciasto francuskie rozwiń, posmaruj masą szpinakową, następnie posyp startym serem, zwiń w roladę. Pokrój na plastry o szerokości około 1,5 – 2 cm.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż ślimaczki w sporych odstępach od siebie. Piecz w temperaturze 200 C przez 15 – 20 minut (do momentu aż ciasto się zarumieni).
Gotowe !
Smacznego 🙂
Beata napisał
Bardzo mi się podoba 🙂 I przekąska i pomysł wyzwania, dzięki za zaproszenie 🙂
magdzialenka00 napisał
Robiłam kiedyś takie i mogę tylko napisać, że są pyszne – zarówno na ciepło jak i na zimno ; )
Patryk Beszterda napisał
Super pomysł muszę sprubowac
niepieprz.pl napisał
Ale apetycznie wyglądają 🙂
Marzena napisał
Czyli ciasto francuskie górą;-) Świetna propozycja i dziękuję za zaproszenie oraz wspólny czas:-)
Marta Uz napisał
fajne ślimaczki 🙂 plus szpinak i parmezan 🙂 uwielbiam !
Malwinka napisał
Jak dla mnie przekąska doskonała 🙂
Moje Przepisy napisał
Ciasto francuskie w takiej postaci to arcydzieło, dla lubiących szpinak oczywiście 🙂
Monika W napisał
Jadłam takie ślimaczki ale na słodko 😉
Wytrawne brzmią kusząco, pięknie się prezentują na dodatek :))
Natalie napisał
Uwielbiam ciasto francuskie … a ze szpinakiem . Bajka ! 🙂
Megg K napisał
wyśmienite przepisy i super blog, będę tu często zaglądała 🙂
zapraszam również na mojego bloga 🙂
http://www.kuchniaipodroze.blogspot.com
izioni smaki napisał
Przeapetyczne 🙂 dziękuje za kolejną wspólna akcję 🙂
madlene17 napisał
Piękne Ci wyszły! Miałyśmy podobną wenę na ciasto francuskie hihi;)
Back Taste napisał
Smakowicie wyglądają:)
Małgorzata K napisał
no i znowu dla mnie nie wystarczyło ;(((((
Kasia napisał
No no, smakowicie to wygląda, zjadłabym chyba cały talerz takich ślimaczków :))
Justyś napisał
Jak to smacznie wygląda ! Wypróbuje na pewno. Dziękuję za zabawę 🙂
Magda C. napisał
Prześlicznie wyglądają te ślimaczki 🙂
codojedzenia napisał
Ale fajna przekąska! Uwielbiam szpinak we francuskim cieście
Karolina napisał
pycha 🙂 na pewno takie zrobie 🙂
Alina Waliczek napisał
chętnie bym porwała jednego ślimaczka,
Anonymous napisał
Były przepyszne dlatego tak szybko zniknęły dziękujemy teraz czekamy na pizze:):P
Nieidealna Perfekcjonistka napisał
czym można zastąpić szpinak w tej przekąsce? 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Nie lubisz 🙂 ? Salami, szynka, do tego ser żółty, suszone pomidory, mozna jakimś sosem pomidorowym lub koncentratem posmarować ciasto? Sama chce zrobić taka wersje 🙂
Nieidealna Perfekcjonistka napisał
nie 🙂
toleruję tylko zupę szpinakową 🙂
taka wersja bardziej mi się podoba 🙂
zakateksmaku napisał
Bardzo lubię ciasto francuskie, daje tyle możliwości. Bardzo smakowite ślimaczki! Często robię podobne. Pycha:)
Marta Woźna napisał
Przepis jak dla mnie! Uwielbiam szpinak i mam polecenie go wcinać, bo mam słabą przyswajalność żelaza 🙂
Anonymous napisał
Mam juz farsz.lece pociasto francuskie …..juz nie moge sie doczekac
Kaska napisał
Czy mogę przygotować ślimaczki wcześniej, włożyć do lodówki i dopiero po kilku godzinach upiec?
Moja pasja smaku napisał
Kasiu obawiam się, że ciasto za bardzo namoczy się od nadzienia 🙁 Szczerze mówiąc – nie próbowałam ale obawy są. Zawsze możesz upiec je odrazu i zjeść później 🙂