Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Ślimaczki ze szpinakiem z ciasta francuskiego : Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

Kocham wszystko co jest: smaczne, proste i szybkie ! Takie są właśnie ślimaczki ze szpinakiem z ciasta francuskiego z dodatkiem parmezanu. Przekąska idealna na karnawałową domówkę 🙂 Uwaga: szybko znika z talerzy !
Dziś po raz kolejny miałam przyjemność spotkać się w wirtualnej kuchni z bogerkami i blogerami rozsianymi po całej Polsce. Wspólnie przygotowywaliśmy przekąski na domową imprezę. Trwa karnawał więc mamy dla Was masę wspaniałych inspiracji 🙂 !
Styczniowe Wyzwanie i jego temat przewodni wymyśliłyśmy razem z Martą. Tradycyjnie – obie podjęłyśmy się organizacji kolejnego wyzwania 🙂 !
Dziś działałam w kuchni z : Martą, Moniką, Magdą, Gosią, Iwoną, Justyną, Ewą, Justyną, Justyną, Marzeną, Beatą, Patrykiem i Adą oraz z Gosią.



Ślimaczki ze szpinakiem z ciasta francuskiego:

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie szpinaku mrożonego – 450 g – ja użyłam szpinaku z lidla z dodatkiem śmietany. Jeśli macie zwykły szpinak, dodatkowo: 2 łyżki śmietany 18 %. Zużyłam około 350 – 400 g szpinaku.
sera typu feta 200 g
2 ząbki czosnku
2/3 szklanki startego parmezanu bądź innego żółtego sera


Wykonanie:
1. Szpinak podsmaż na patelni, odparuj wodę. Dodaj zmiażdżony czosnek i pokruszoną fetę. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Jeśli masz szpinak bez śmietany – dodaj 2 łyżki i znów wymieszaj. Odłóż do przestygnięcia.
2. Ciasto francuskie rozwiń, posmaruj masą szpinakową, następnie posyp startym serem, zwiń w roladę. Pokrój na plastry o szerokości około 1,5 – 2 cm.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż ślimaczki w sporych odstępach od siebie. Piecz w temperaturze 200 C przez 15 – 20 minut (do momentu aż ciasto się zarumieni).

Gotowe !

Smacznego 🙂

19 stycznia 2014 Kategoria: Przekąski komentarzy 30

Komentarze

  1. Beata napisał

    19 stycznia 2014 o 11:12

    Bardzo mi się podoba 🙂 I przekąska i pomysł wyzwania, dzięki za zaproszenie 🙂

    Odpowiedz
  2. magdzialenka00 napisał

    19 stycznia 2014 o 11:20

    Robiłam kiedyś takie i mogę tylko napisać, że są pyszne – zarówno na ciepło jak i na zimno ; )

    Odpowiedz
  3. Patryk Beszterda napisał

    19 stycznia 2014 o 11:25

    Super pomysł muszę sprubowac

    Odpowiedz
  4. niepieprz.pl napisał

    19 stycznia 2014 o 11:25

    Ale apetycznie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
  5. Marzena napisał

    19 stycznia 2014 o 11:34

    Czyli ciasto francuskie górą;-) Świetna propozycja i dziękuję za zaproszenie oraz wspólny czas:-)

    Odpowiedz
  6. Marta Uz napisał

    19 stycznia 2014 o 11:45

    fajne ślimaczki 🙂 plus szpinak i parmezan 🙂 uwielbiam !

    Odpowiedz
  7. Malwinka napisał

    19 stycznia 2014 o 12:03

    Jak dla mnie przekąska doskonała 🙂

    Odpowiedz
  8. Moje Przepisy napisał

    19 stycznia 2014 o 12:11

    Ciasto francuskie w takiej postaci to arcydzieło, dla lubiących szpinak oczywiście 🙂

    Odpowiedz
  9. Monika W napisał

    19 stycznia 2014 o 12:30

    Jadłam takie ślimaczki ale na słodko 😉
    Wytrawne brzmią kusząco, pięknie się prezentują na dodatek :))

    Odpowiedz
  10. Natalie napisał

    19 stycznia 2014 o 13:36

    Uwielbiam ciasto francuskie … a ze szpinakiem . Bajka ! 🙂

    Odpowiedz
  11. Megg K napisał

    19 stycznia 2014 o 13:37

    wyśmienite przepisy i super blog, będę tu często zaglądała 🙂
    zapraszam również na mojego bloga 🙂

    http://www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    Odpowiedz
  12. izioni smaki napisał

    19 stycznia 2014 o 14:58

    Przeapetyczne 🙂 dziękuje za kolejną wspólna akcję 🙂

    Odpowiedz
  13. madlene17 napisał

    19 stycznia 2014 o 15:12

    Piękne Ci wyszły! Miałyśmy podobną wenę na ciasto francuskie hihi;)

    Odpowiedz
  14. Back Taste napisał

    19 stycznia 2014 o 15:39

    Smakowicie wyglądają:)

    Odpowiedz
  15. Małgorzata K napisał

    19 stycznia 2014 o 15:49

    no i znowu dla mnie nie wystarczyło ;(((((

    Odpowiedz
  16. Kasia napisał

    19 stycznia 2014 o 15:52

    No no, smakowicie to wygląda, zjadłabym chyba cały talerz takich ślimaczków :))

    Odpowiedz
  17. Justyś napisał

    19 stycznia 2014 o 17:58

    Jak to smacznie wygląda ! Wypróbuje na pewno. Dziękuję za zabawę 🙂

    Odpowiedz
  18. Magda C. napisał

    19 stycznia 2014 o 20:22

    Prześlicznie wyglądają te ślimaczki 🙂

    Odpowiedz
  19. codojedzenia napisał

    20 stycznia 2014 o 17:55

    Ale fajna przekąska! Uwielbiam szpinak we francuskim cieście

    Odpowiedz
  20. Karolina napisał

    20 stycznia 2014 o 19:30

    pycha 🙂 na pewno takie zrobie 🙂

    Odpowiedz
  21. Alina Waliczek napisał

    20 stycznia 2014 o 20:11

    chętnie bym porwała jednego ślimaczka,

    Odpowiedz
  22. Anonymous napisał

    20 stycznia 2014 o 21:11

    Były przepyszne dlatego tak szybko zniknęły dziękujemy teraz czekamy na pizze:):P

    Odpowiedz
  23. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    20 stycznia 2014 o 21:26

    czym można zastąpić szpinak w tej przekąsce? 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      20 stycznia 2014 o 21:38

      Nie lubisz 🙂 ? Salami, szynka, do tego ser żółty, suszone pomidory, mozna jakimś sosem pomidorowym lub koncentratem posmarować ciasto? Sama chce zrobić taka wersje 🙂

      Odpowiedz
    • Nieidealna Perfekcjonistka napisał

      21 stycznia 2014 o 06:30

      nie 🙂
      toleruję tylko zupę szpinakową 🙂
      taka wersja bardziej mi się podoba 🙂

      Odpowiedz
  24. zakateksmaku napisał

    23 stycznia 2014 o 11:14

    Bardzo lubię ciasto francuskie, daje tyle możliwości. Bardzo smakowite ślimaczki! Często robię podobne. Pycha:)

    Odpowiedz
  25. Marta Woźna napisał

    24 stycznia 2014 o 13:20

    Przepis jak dla mnie! Uwielbiam szpinak i mam polecenie go wcinać, bo mam słabą przyswajalność żelaza 🙂

    Odpowiedz
  26. Anonymous napisał

    10 lutego 2014 o 11:50

    Mam juz farsz.lece pociasto francuskie …..juz nie moge sie doczekac

    Odpowiedz
  27. Kaska napisał

    21 września 2015 o 22:24

    Czy mogę przygotować ślimaczki wcześniej, włożyć do lodówki i dopiero po kilku godzinach upiec?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      22 września 2015 o 12:14

      Kasiu obawiam się, że ciasto za bardzo namoczy się od nadzienia 🙁 Szczerze mówiąc – nie próbowałam ale obawy są. Zawsze możesz upiec je odrazu i zjeść później 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl