Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony sos borowikowy. Jest idealny do makaronu, kaszy czy też ziemniaków. Ostatnio mam straszną ochotę na grzyby. Mogłabym je jeść codziennie. A Wy Kochani lubicie grzyby?
Sos możecie podać z czym tylko macie ochotę. Ja podałam z moją ukochaną kaszą gryczaną niepaloną.
Składniki (2 porcje):
2/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
40 g suszonych borowików
1 duża szalotka
2 – 3 ząbki czosnku
2/3 szklanki białego wina
masło, oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, świeży tymianek
200 g śmietany kremówki
Wykonanie:
Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj.
Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody. Gdy będą suche – dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i jedną łyżkę masła, smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią.
Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
Dodaj wino. Smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Kaszę / ziemniaki / makaron wyłóż z sosem na talerze. Posyp świeżym tymiankiem. Smacznego !
Natka napisał
Musi być pyszne! A mam pytanie, czy można obyć się bez wina?
Moja pasja smaku napisał
Jasne, można pominąć 🙂