Cześć 🙂 !
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na domowy sos słodko – kwaśny. Chciałabym Was przekonać do zrezygnowania z zakupu sosów tego typu. Domowy sos jest dużo zdrowszy, tańszy i mega prosty w wykonaniu. I na pewno smakuje o niebo lepiej niż kupny. Spróbujcie sami ! Gwarantuje, że po zrobieniu tego sosu, nie sięgniecie w sklepie po gotowy 🙂 !
Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
2 łyżki soli
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
2 łyżki słodkiej papryki
1/4 łyżki chili
1/2 łyżki curry
1/2 łyżki białego pieprzu
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
4 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pomidory sparz, obierz je ze skórki, pokrój w kostkę. Cebulę włóż do miski z zimną wodą (można wrzucić kilka kostek lodu) – dzięki temu nie będzie szczypać w oczy. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Pomidory i cebulę umieść w dużym garnku, dodaj sól, gotuj przez 1 godzinę. W międzyczasie pokrój w kostkę paprykę, czosnek i ananasa. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki poza sokiem z ananasa i mąką ziemniaczaną. Gotuj przez 30 – 40 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w soku z ananasa, dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i pogotuj jeszcze kilka minut.
Gorący sos przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je dobrze i odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Kolizje smakow napisał
Bardzo podobny sos przygotowuje do kurczaka i ryżu, ale nie wpadłabym na to by robić z niego słoiki na zimę. A jest to bardzo dobry pomysł 🙂
Angie napisał
O tak, taki domowy sos to skarb, a jak musi pięknie pachnieć!
Anonymous napisał
A nie lepiej dla pewności zrobić parteryzację??
mojamalakuchnia napisał
domowy – pycha. i bardzo go lubię!:)
AZgotuj! napisał
Przydałby mi się taki zapas, i chyba coś wyprodukuję:)
Ciążowe Zachcianki napisał
Taki sos jest idealny do ryżu lub makaronu. Nigdy go nie robiłam. Muszę spróbować:)
Salvador Dali napisał
zgadzam się z Tobą-domowy naaajlepszy! 🙂
takiego jeszcze w swojej spiżarce nie ma.. hmm.. to chyba znak!
Olga Pi napisał
Świetny pomysł! Na pewno jest o niebo lepszy od kupnego
napiecyku.pl napisał
Właśnie taki sos zrobiłam niedawno….pyszny do ryżu i makaronu 🙂
Marcela napisał
mniam! kocham takie sosy!
Agata napisał
Na studiach sos słodko-kwaśny stanowił podstawę mojej diety. Ma się rozumieć, że kupny 😛
Marcelina napisał
Jak na razie mam opanowany domowy sos pomidorowy, ale ten już mi się podoba 🙂 Zapisałam i będę testować 🙂
Magda C. napisał
Taki domowy sos słodko-kwaśny musi być pycha 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Zimą będzie jak znalazł 🙂 Pyszny sosik!
Marta U napisał
też od dawna robię domowy i zawsze w większej ilości do piwniczki 🙂 jest pyszny!
Siwa napisał
Uwielbiam ten sos 🙂
DżemDżus napisał
Co domowe to domowe i zdrowe wiadomo, dzięki wielkie za przepis będziemy mogli powrócić do tych smaków bez obaw o zdrowie 🙂
Karmel napisał
jak przyjemnie otworzyć zimą taki słoiczek!
Kaś napisał
oooo takiego to bym zjadła!!!
Pikusław napisał
Popieram! Najlepiej samemu sobie zrobić. Wczoraj skończyłem keczup imbirowy w większej ilości. Przepis na mniejszą ilość 'na szybko’ znajdziesz u mnie w przepisie na Chiantiburgery. Ilość w sam raz na kilka, kilkanaście kanapek/zapiekanek/etc. 😉
Gumileo napisał
Mam pytanie: ile słoików wychodzi z podanej receptury? Sos wygląda świetnie! 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
Witam 🙂
Z tego przepisu wychodzi duży gar sosu. Wyszło mi o ile pamiętam 11 i pół słoika. Jednak zaznaczę, że były one różnej wielkości – małe, średnie i duże. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu, pozdrawiam 🙂 !