Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Sos słodko – kwaśny

Cześć 🙂 !
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na domowy sos słodko – kwaśny. Chciałabym Was przekonać do zrezygnowania z zakupu sosów tego typu. Domowy sos jest dużo zdrowszy, tańszy i mega prosty w wykonaniu. I na pewno smakuje o niebo lepiej niż kupny. Spróbujcie sami ! Gwarantuje, że po zrobieniu tego sosu, nie sięgniecie w sklepie po gotowy 🙂 !



Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
2 łyżki soli
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
2 łyżki słodkiej papryki
1/4 łyżki chili
1/2 łyżki curry
1/2 łyżki białego pieprzu
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
4 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Pomidory sparz, obierz je ze skórki, pokrój w kostkę. Cebulę włóż do miski z zimną wodą (można wrzucić kilka kostek lodu) – dzięki temu nie będzie szczypać w oczy. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Pomidory i cebulę umieść w dużym garnku, dodaj sól, gotuj przez 1 godzinę. W międzyczasie pokrój w kostkę paprykę, czosnek i ananasa. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki poza sokiem z ananasa i mąką ziemniaczaną. Gotuj przez 30 – 40 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w soku z ananasa, dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i pogotuj jeszcze kilka minut.
Gorący sos przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je dobrze i odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.


29 września 2014 Kategoria: Przetwory, Sosy - dipy - dressingi komentarze 22

Komentarze

  1. Kolizje smakow napisał

    29 września 2014 o 07:48

    Bardzo podobny sos przygotowuje do kurczaka i ryżu, ale nie wpadłabym na to by robić z niego słoiki na zimę. A jest to bardzo dobry pomysł 🙂

    Odpowiedz
  2. Angie napisał

    29 września 2014 o 09:08

    O tak, taki domowy sos to skarb, a jak musi pięknie pachnieć!

    Odpowiedz
  3. Anonymous napisał

    29 września 2014 o 10:48

    A nie lepiej dla pewności zrobić parteryzację??

    Odpowiedz
  4. mojamalakuchnia napisał

    29 września 2014 o 11:40

    domowy – pycha. i bardzo go lubię!:)

    Odpowiedz
  5. AZgotuj! napisał

    29 września 2014 o 11:55

    Przydałby mi się taki zapas, i chyba coś wyprodukuję:)

    Odpowiedz
  6. Ciążowe Zachcianki napisał

    29 września 2014 o 12:05

    Taki sos jest idealny do ryżu lub makaronu. Nigdy go nie robiłam. Muszę spróbować:)

    Odpowiedz
  7. Salvador Dali napisał

    29 września 2014 o 12:13

    zgadzam się z Tobą-domowy naaajlepszy! 🙂
    takiego jeszcze w swojej spiżarce nie ma.. hmm.. to chyba znak!

    Odpowiedz
  8. Olga Pi napisał

    29 września 2014 o 13:21

    Świetny pomysł! Na pewno jest o niebo lepszy od kupnego

    Odpowiedz
  9. napiecyku.pl napisał

    29 września 2014 o 14:16

    Właśnie taki sos zrobiłam niedawno….pyszny do ryżu i makaronu 🙂

    Odpowiedz
  10. Marcela napisał

    29 września 2014 o 15:05

    mniam! kocham takie sosy!

    Odpowiedz
  11. Agata napisał

    29 września 2014 o 19:15

    Na studiach sos słodko-kwaśny stanowił podstawę mojej diety. Ma się rozumieć, że kupny 😛

    Odpowiedz
  12. Marcelina napisał

    29 września 2014 o 20:18

    Jak na razie mam opanowany domowy sos pomidorowy, ale ten już mi się podoba 🙂 Zapisałam i będę testować 🙂

    Odpowiedz
  13. Magda C. napisał

    29 września 2014 o 20:38

    Taki domowy sos słodko-kwaśny musi być pycha 🙂

    Odpowiedz
  14. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    29 września 2014 o 20:57

    Zimą będzie jak znalazł 🙂 Pyszny sosik!

    Odpowiedz
  15. Marta U napisał

    30 września 2014 o 03:05

    też od dawna robię domowy i zawsze w większej ilości do piwniczki 🙂 jest pyszny!

    Odpowiedz
  16. Siwa napisał

    30 września 2014 o 08:56

    Uwielbiam ten sos 🙂

    Odpowiedz
  17. DżemDżus napisał

    30 września 2014 o 09:46

    Co domowe to domowe i zdrowe wiadomo, dzięki wielkie za przepis będziemy mogli powrócić do tych smaków bez obaw o zdrowie 🙂

    Odpowiedz
  18. Karmel napisał

    30 września 2014 o 13:32

    jak przyjemnie otworzyć zimą taki słoiczek!

    Odpowiedz
  19. Kaś napisał

    30 września 2014 o 18:51

    oooo takiego to bym zjadła!!!

    Odpowiedz
  20. Pikusław napisał

    29 października 2014 o 09:53

    Popieram! Najlepiej samemu sobie zrobić. Wczoraj skończyłem keczup imbirowy w większej ilości. Przepis na mniejszą ilość 'na szybko’ znajdziesz u mnie w przepisie na Chiantiburgery. Ilość w sam raz na kilka, kilkanaście kanapek/zapiekanek/etc. 😉

    Odpowiedz
  21. Gumileo napisał

    27 stycznia 2015 o 19:58

    Mam pytanie: ile słoików wychodzi z podanej receptury? Sos wygląda świetnie! 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      28 stycznia 2015 o 05:58

      Witam 🙂
      Z tego przepisu wychodzi duży gar sosu. Wyszło mi o ile pamiętam 11 i pół słoika. Jednak zaznaczę, że były one różnej wielkości – małe, średnie i duże. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu, pozdrawiam 🙂 !

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl