Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Spaghetti z pesto z buraków

Cześć 🙂 !
Czy są tu fani buraków ?? Ostatnio cały czas za mną chodzą. Wciąż czuję ich niedosyt… 🙂
Nie mając zbyt wiele czasu na obiad, postanowiłam zrobić pesto z buraków. Odrazu się w nim zakochałam. Jeśli lubicie buraki i makaron, koniecznie spróbujcie tego boskiego połączenia 🙂 ! 
Ps. Cudny kolor, prawda 🙂 ?!
Składniki (2 porcje):
200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
1 duży burak – o wadze około 250 – 300 g – ugotowany, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
2 łyżki tartego grana padano lub parmezanu + dodatkowo 1 łyżka do posypania
1 czubata łyżka blanszowanych migdałów – drobno posiekanych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie – 1/3 szklanki wody, w której gotowany był makaron
Wykonanie:
Zrobienie pesto zajmuje dosłownie minutę, dlatego zawsze robię je 'na ostatnią chwilę’ przed odcedzeniem makaronu. Makaron ugotuj al dente.
Wszystkie składniki na pesto  umieść w wysokim naczyniu i całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli uznasz, że pesto jest zbyt gęste, możesz dodać odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Ja nie dodałam, ale wiem, że są osoby, które tak robią.
Ugotowany makaron wymieszaj wraz z pesto. Posyp parmezanem / grana padano Wyłóż na talerze. Gotowe !
 
Smacznego 🙂 !
 

21 stycznia 2021 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Pasty i smarowidła komentarzy 20

Komentarze

  1. AZgotuj! napisał

    5 stycznia 2015 o 10:24

    ależ piękny kolor!:) Mnie ciągnie coś do tego koloru:)

    Odpowiedz
  2. Mr K. napisał

    5 stycznia 2015 o 13:12

    Ale świetne! Zapisuję i będę testował ; )

    Odpowiedz
  3. Asia W napisał

    5 stycznia 2015 o 13:24

    biorę w ciemno 🙂 buraki kocham a makaron jeszcze bardziej 🙂 danie wygląda bardzo apetycznie

    Odpowiedz
  4. Marcelina napisał

    5 stycznia 2015 o 15:57

    Kolor aż hipnotyzuje! Jestem fanką buraka i chcę spróbować 🙂

    Odpowiedz
  5. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    5 stycznia 2015 o 18:45

    brzmi ciekawie 🙂 wygląda świetnie :))

    Odpowiedz
  6. Angie napisał

    5 stycznia 2015 o 20:03

    Kolor fantastyczny, na pewno bym zjadła, w końcu uwielbiam buraki: ))

    Odpowiedz
  7. Kasia napisał

    5 stycznia 2015 o 20:05

    Kolor boski, a przepis godny wypróbowania, też mam ciąg na buraki ostatnio ;))

    Odpowiedz
  8. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    5 stycznia 2015 o 23:58

    Jestem zachwycona, danie jakby stworzone dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  9. Anulla napisał

    6 stycznia 2015 o 19:59

    ciekawe połączenie, a jaki fajny kolorek 🙂

    Odpowiedz
  10. Marta napisał

    8 stycznia 2015 o 22:19

    świetne kolory, wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  11. Salvador Dali napisał

    19 stycznia 2015 o 19:14

    no cuuudo!! ten kolor zniewala <3
    ja cierpię na niedosyt buraków od dzieciństwa-mogłabym je właśnie jeść i jeść.. <3

    Odpowiedz
  12. Magda C. napisał

    2 lutego 2015 o 08:51

    Wspaniały kolor, wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  13. jedz z apetytem napisał

    6 marca 2015 o 15:43

    Rewelacja! Od kiedy przeczytalam robie baaaardzo czesto! Uwielbiam.

    Odpowiedz
  14. Malwina napisał

    12 maja 2021 o 18:24

    Wypróbowałam przepis i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Nie przepadam za burakami, ale taki dodatek do spaghetti jest przepyszny. Smaki ciekawie się komponują ze sobą. Dużym plusem są też aspekty wizualne. Spaghetti zachęciło do spróbowania nawet moją córkę, które niechętnie sięga po nowe dania 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      13 maja 2021 o 18:36

      Bardzo miło mi czytać takie komentarze, dziękuję pięknie! Mam nadzieję, że ten przepis zagości na stałe w menu Twoim oraz Twojej rodziny! Pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz
  15. Fit Patka napisał

    4 czerwca 2021 o 10:27

    Mega przepis <3 wczoraj testowałam i wszyscy w rodzinie zachwyceni, a rzadko mi coś wychodzi haha Dziękuje!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      4 czerwca 2021 o 16:33

      Super! Bardzo miło mi to czytać. Dziękuję za komentarz. Ps. Ja też uwielbiam to danie! Pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz
  16. kwiaciarnia internetowa napisał

    16 listopada 2021 o 13:23

    Twój przepis wygląda niesamowicie, aż mi ślinka cieknie. Zaraz wychodzę do sklepu kupuję wszystkie składniki i zabieram się za gotowanie.

    Odpowiedz
  17. Poradzimy24.pl napisał

    15 lutego 2022 o 18:20

    Kocham buraki! Szczególnie pieczone i kiszone!

    Odpowiedz
  18. mecooks napisał

    10 maja 2022 o 17:57

    Ale apetycznie prezentuje się ten makaron. Nie robiłam jeszcze nic podobnego dlatego muszę spróbować. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Sklep z alkoholem Gniezno - Ekstrakt z wanilii
  • mecooks - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Tofu słodko-pikantne
  • Paulina - Tofu słodko-pikantne
  • Kolonie dla dzieci 2022 - Tiramisu. Najlepsze!
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl