Cześć 🙂 !
Czy są tu fani buraków ?? Ostatnio cały czas za mną chodzą. Wciąż czuję ich niedosyt… 🙂
Nie mając zbyt wiele czasu na obiad, postanowiłam zrobić pesto z buraków. Odrazu się w nim zakochałam. Jeśli lubicie buraki i makaron, koniecznie spróbujcie tego boskiego połączenia 🙂 !
Ps. Cudny kolor, prawda 🙂 ?!
Składniki (2 porcje):
200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
1 duży burak – o wadze około 250 – 300 g – ugotowany, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
2 łyżki tartego grana padano lub parmezanu + dodatkowo 1 łyżka do posypania
1 czubata łyżka blanszowanych migdałów – drobno posiekanych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie – 1/3 szklanki wody, w której gotowany był makaron
Wykonanie:
Zrobienie pesto zajmuje dosłownie minutę, dlatego zawsze robię je 'na ostatnią chwilę’ przed odcedzeniem makaronu. Makaron ugotuj al dente.
Wszystkie składniki na pesto umieść w wysokim naczyniu i całość zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli uznasz, że pesto jest zbyt gęste, możesz dodać odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Ja nie dodałam, ale wiem, że są osoby, które tak robią.
Ugotowany makaron wymieszaj wraz z pesto. Posyp parmezanem / grana padano Wyłóż na talerze. Gotowe !
Smacznego 🙂 !
AZgotuj! napisał
ależ piękny kolor!:) Mnie ciągnie coś do tego koloru:)
Mr K. napisał
Ale świetne! Zapisuję i będę testował ; )
Asia W napisał
biorę w ciemno 🙂 buraki kocham a makaron jeszcze bardziej 🙂 danie wygląda bardzo apetycznie
Marcelina napisał
Kolor aż hipnotyzuje! Jestem fanką buraka i chcę spróbować 🙂
Nieidealna Perfekcjonistka napisał
brzmi ciekawie 🙂 wygląda świetnie :))
Angie napisał
Kolor fantastyczny, na pewno bym zjadła, w końcu uwielbiam buraki: ))
Kasia napisał
Kolor boski, a przepis godny wypróbowania, też mam ciąg na buraki ostatnio ;))
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Jestem zachwycona, danie jakby stworzone dla mnie 🙂
Anulla napisał
ciekawe połączenie, a jaki fajny kolorek 🙂
Marta napisał
świetne kolory, wygląda smakowicie 🙂
Salvador Dali napisał
no cuuudo!! ten kolor zniewala <3
ja cierpię na niedosyt buraków od dzieciństwa-mogłabym je właśnie jeść i jeść.. <3
Magda C. napisał
Wspaniały kolor, wygląda smakowicie 🙂
jedz z apetytem napisał
Rewelacja! Od kiedy przeczytalam robie baaaardzo czesto! Uwielbiam.
Malwina napisał
Wypróbowałam przepis i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Nie przepadam za burakami, ale taki dodatek do spaghetti jest przepyszny. Smaki ciekawie się komponują ze sobą. Dużym plusem są też aspekty wizualne. Spaghetti zachęciło do spróbowania nawet moją córkę, które niechętnie sięga po nowe dania 🙂
Moja pasja smaku napisał
Bardzo miło mi czytać takie komentarze, dziękuję pięknie! Mam nadzieję, że ten przepis zagości na stałe w menu Twoim oraz Twojej rodziny! Pozdrawiam ciepło 🙂
Fit Patka napisał
Mega przepis <3 wczoraj testowałam i wszyscy w rodzinie zachwyceni, a rzadko mi coś wychodzi haha Dziękuje!
Moja pasja smaku napisał
Super! Bardzo miło mi to czytać. Dziękuję za komentarz. Ps. Ja też uwielbiam to danie! Pozdrawiam ciepło 🙂
kwiaciarnia internetowa napisał
Twój przepis wygląda niesamowicie, aż mi ślinka cieknie. Zaraz wychodzę do sklepu kupuję wszystkie składniki i zabieram się za gotowanie.
Poradzimy24.pl napisał
Kocham buraki! Szczególnie pieczone i kiszone!
mecooks napisał
Ale apetycznie prezentuje się ten makaron. Nie robiłam jeszcze nic podobnego dlatego muszę spróbować. Pozdrawiam 🙂
Codzienna napisał
Niezłe cudeńko, takiego wykorzystania buraków jeszcze nie poznałam, ale lubię wszelkie eksperymenty kulinarne.
Moja pasja smaku napisał
Pięknie dziękuję! Pozdrawiam serdecznie 🙂