Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Spring rolls

Dziś chciałabym Wam pokazać moje pierwsze spring rolls. Może nie są idealne, może są trochę koślawe ale bardzo mi smakowały 🙂 ! Muszę popracować trochę nad rolowaniem, zawijaniem itp itd 🙂
Jeśli macie ochotę na obiad w pół godziny, koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂 !



Składniki (2 porcje):
150 g makaronu ryżowego (nitki)
1 ogórek gruntowy
1 mango
1/2 awokado skropionego sokiem z limonki
6 arkuszy papieru ryżowego
garść świeżej kolendry
garść liści bazylii
sos słodko – kwaśny

Wykonanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu; płuczemy go pod zimną wodą, aż będzie letni.
Ogórek, mango i awokado kroimy na cienkie słupki. Kolendrę siekamy.
Do szerokiego naczynia, miski nalewamy letniej wody na wysokość 2 cm. Zanurzamy w nim papier ryżowy (pojedynczo) na około 2 sekundy, po czym kładziemy go na desce do krojenia. Na środku każdego arkusza układamy: bazylię, porcję makaronu, kilka słupków ogórka, mango, awokado, odrobinę kolendry. Zawijamy do środka 2 przeciwległe boku arkusza, następnie kolejne 2.
Gotowe spring rollsy podajemy z sosem słodko – kwaśnym.

Smacznego 🙂 !

15 sierpnia 2014 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Przekąski komentarze 24

Komentarze

  1. Ciążowe Zachcianki napisał

    15 sierpnia 2014 o 10:13

    Obiad w pół godziny? To mi się podoba:) Całość prezentuje się doskonale.

    Odpowiedz
  2. Asia W napisał

    15 sierpnia 2014 o 10:30

    Ja uważam że są idealne 🙂 jeszcze nie robiłam spring rolls ale muszę koniecznie zrobić zwłaszcza że jest to szybki obiad 🙂

    Odpowiedz
  3. Marta U napisał

    15 sierpnia 2014 o 11:20

    prezentują się doskonale 🙂

    Odpowiedz
  4. Kasia napisał

    15 sierpnia 2014 o 12:50

    Ależ to cudnie wygląda! I bardzo pysznie 🙂

    Odpowiedz
  5. Olka napisał

    15 sierpnia 2014 o 13:14

    Mmmm pysznie 🙂 mogę wpaść na taki obiadek…:D

    Odpowiedz
  6. Ola napisał

    15 sierpnia 2014 o 13:22

    ładne!

    Odpowiedz
  7. Angie napisał

    15 sierpnia 2014 o 15:11

    Uwielbiam je<3 Pięknie się prezentują!

    Odpowiedz
  8. Natalie napisał

    15 sierpnia 2014 o 17:51

    Aż wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam takiego cuda 😉

    Odpowiedz
  9. Marcelina napisał

    15 sierpnia 2014 o 22:12

    Nic koślawego nie widzę 😛
    Fantastycznie wyglądają te listki! 🙂

    Odpowiedz
  10. Gosia Z. napisał

    16 sierpnia 2014 o 05:38

    Spring rolls nie musza być równe. uwielbiam jako przekąskę 🙂

    Odpowiedz
  11. Nieidealna Perfekcjonistka napisał

    16 sierpnia 2014 o 07:32

    wyglądają cudownie 🙂 nie używałam nigdy papieru ryżowego…

    Odpowiedz
  12. Karmel napisał

    16 sierpnia 2014 o 13:58

    nie jadłam jeszcze takich zawijasków, wyglądają super:)

    Odpowiedz
  13. Magda C. napisał

    17 sierpnia 2014 o 09:34

    Prezentują się super! 🙂

    Odpowiedz
  14. Anulla napisał

    17 sierpnia 2014 o 14:01

    wersja bezmięsna podoba mi się!:)

    Odpowiedz
  15. AZgotuj! napisał

    17 sierpnia 2014 o 14:48

    Wygląda bardzo zachęcająco:)

    Odpowiedz
  16. Elena Monin napisał

    17 sierpnia 2014 o 19:22

    Pierwszy raz takie widzę i muszę je koniecznie wypróbować!
    Wspaniałe przepisy, dołączam do grona obserwatorów:)
    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    Odpowiedz
  17. DżemDżus napisał

    17 sierpnia 2014 o 19:47

    Przepiękne, bardzo atrakcyjne. 🙂 W wersji bez mięsa bardzo mi pasuje 🙂

    Odpowiedz
  18. M. napisał

    18 sierpnia 2014 o 17:17

    ale fajowo nadziane 🙂

    Odpowiedz
  19. La Lolla napisał

    18 sierpnia 2014 o 18:01

    wyszły świetnie, nie przesadzaj!!! moje zawsze są jakieś lewe…;p
    ale co fakt, to fakt, są genialne!!!

    Odpowiedz
  20. Ivka napisał

    19 sierpnia 2014 o 10:10

    Gdzie tam koślawe 🙂 Albo przerobiłaś je w PS albo przez skromność nie zauważyłaś że wyszły Ci takie ładne 🙂

    Odpowiedz
  21. Gosia Szulc napisał

    19 sierpnia 2014 o 10:42

    jak nie są idealne??? śliczne są! jadłabym om nom nom 😀

    Odpowiedz
  22. Asia | Byłem tu. Tony Halik. napisał

    20 sierpnia 2014 o 11:12

    Super! Robię te rollsy w weekend! Połowę składników mam (nawet własna bazylię na parapecie), resztę widziałam w Biedronce – np. całkiem dojrzałe mango tam mieli 🙂
    Pozdrawiam, A.

    Odpowiedz
  23. SMAKOWE KUBKI napisał

    22 sierpnia 2014 o 14:46

    Witam po przerwie wakacyjnej, stęskniłam się za moimi ulubionymi blogerkami i ich blogami. Nadal mam ograniczone możliwości klikania, a o szaleństwie kulinarnym, nawet nie ma mowy, zespół bolesnego barku leczy się opornie, ale w miarę możliwości, z sanatoryjnego leczenia będę chłonąć Wasze przepisy z przyjemnością.
    Trochę się usprawiedliwiam, choć obowiązku niema, ale lojalność nie pozwala mi przemilczeć faktu nieobecności.Pozdrawiam serdecznie.
    Przepięknie podane , bardzo aromatyczne nadzienie.

    Odpowiedz
  24. Siwa napisał

    22 sierpnia 2014 o 23:08

    Są super, też będę musiała wkrótce spróbować!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl