Dziś chciałabym Wam pokazać moje pierwsze spring rolls. Może nie są idealne, może są trochę koślawe ale bardzo mi smakowały 🙂 ! Muszę popracować trochę nad rolowaniem, zawijaniem itp itd 🙂
Składniki (2 porcje):
150 g makaronu ryżowego (nitki)
1 ogórek gruntowy
1 mango
1/2 awokado skropionego sokiem z limonki
6 arkuszy papieru ryżowego
garść świeżej kolendry
garść liści bazylii
sos słodko – kwaśny
Wykonanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu; płuczemy go pod zimną wodą, aż będzie letni.
Ogórek, mango i awokado kroimy na cienkie słupki. Kolendrę siekamy.
Do szerokiego naczynia, miski nalewamy letniej wody na wysokość 2 cm. Zanurzamy w nim papier ryżowy (pojedynczo) na około 2 sekundy, po czym kładziemy go na desce do krojenia. Na środku każdego arkusza układamy: bazylię, porcję makaronu, kilka słupków ogórka, mango, awokado, odrobinę kolendry. Zawijamy do środka 2 przeciwległe boku arkusza, następnie kolejne 2.
Gotowe spring rollsy podajemy z sosem słodko – kwaśnym.
Smacznego 🙂 !
Ciążowe Zachcianki napisał
Obiad w pół godziny? To mi się podoba:) Całość prezentuje się doskonale.
Asia W napisał
Ja uważam że są idealne 🙂 jeszcze nie robiłam spring rolls ale muszę koniecznie zrobić zwłaszcza że jest to szybki obiad 🙂
Marta U napisał
prezentują się doskonale 🙂
Kasia napisał
Ależ to cudnie wygląda! I bardzo pysznie 🙂
Olka napisał
Mmmm pysznie 🙂 mogę wpaść na taki obiadek…:D
Ola napisał
ładne!
Angie napisał
Uwielbiam je<3 Pięknie się prezentują!
Natalie napisał
Aż wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam takiego cuda 😉
Marcelina napisał
Nic koślawego nie widzę 😛
Fantastycznie wyglądają te listki! 🙂
Gosia Z. napisał
Spring rolls nie musza być równe. uwielbiam jako przekąskę 🙂
Nieidealna Perfekcjonistka napisał
wyglądają cudownie 🙂 nie używałam nigdy papieru ryżowego…
Karmel napisał
nie jadłam jeszcze takich zawijasków, wyglądają super:)
Magda C. napisał
Prezentują się super! 🙂
Anulla napisał
wersja bezmięsna podoba mi się!:)
AZgotuj! napisał
Wygląda bardzo zachęcająco:)
Elena Monin napisał
Pierwszy raz takie widzę i muszę je koniecznie wypróbować!
Wspaniałe przepisy, dołączam do grona obserwatorów:)
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
DżemDżus napisał
Przepiękne, bardzo atrakcyjne. 🙂 W wersji bez mięsa bardzo mi pasuje 🙂
M. napisał
ale fajowo nadziane 🙂
La Lolla napisał
wyszły świetnie, nie przesadzaj!!! moje zawsze są jakieś lewe…;p
ale co fakt, to fakt, są genialne!!!
Ivka napisał
Gdzie tam koślawe 🙂 Albo przerobiłaś je w PS albo przez skromność nie zauważyłaś że wyszły Ci takie ładne 🙂
Gosia Szulc napisał
jak nie są idealne??? śliczne są! jadłabym om nom nom 😀
Asia | Byłem tu. Tony Halik. napisał
Super! Robię te rollsy w weekend! Połowę składników mam (nawet własna bazylię na parapecie), resztę widziałam w Biedronce – np. całkiem dojrzałe mango tam mieli 🙂
Pozdrawiam, A.
SMAKOWE KUBKI napisał
Witam po przerwie wakacyjnej, stęskniłam się za moimi ulubionymi blogerkami i ich blogami. Nadal mam ograniczone możliwości klikania, a o szaleństwie kulinarnym, nawet nie ma mowy, zespół bolesnego barku leczy się opornie, ale w miarę możliwości, z sanatoryjnego leczenia będę chłonąć Wasze przepisy z przyjemnością.
Trochę się usprawiedliwiam, choć obowiązku niema, ale lojalność nie pozwala mi przemilczeć faktu nieobecności.Pozdrawiam serdecznie.
Przepięknie podane , bardzo aromatyczne nadzienie.
Siwa napisał
Są super, też będę musiała wkrótce spróbować!