Cześć! Dziś kilka słów o książce, która właśnie wpadła me w ręce. „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku” to książka dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na kreatywne wykorzystanie resztek. Sylwia w swojej książce dzieli się wieloma sposobami na ich wykorzystanie. Pokazuje, że nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia.
W książce – poza przepisami – znajdziecie pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Poznasz najlepsze sposoby przechowywania produktów, żeby ich świeżość była jak najdłuższa.
Dowiesz się co i jak mrozić, kisić, pasteryzować i suszyć – aby tylko nie wyrzucać!
Dane na temat marnowania żywności przerażają. Rocznie do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności. W Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. Książka idealnie wpisuje się trend zero waste.
Po przeczytaniu książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku” już nigdy nie wyrzucisz jabłka z plamką, głąba z kapusty czy przedwczorajszego pieczywa. Wyczarujesz za to z tych produktów pyszne klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, pudding z czerstwego pieczywa z warzywami, carpaccio z głąba kapusty, quiche z białego sera i cebuli, a także kotlety z łososia? Brzmi smakowicie, prawda?!
Książka ma 208 stron i następujący podział na rozdziały:
I Pieczywo
II Owoce
III Warzywa
IV Nabiał
V Mięso
W książce znalazłam wiele inspiracji. Piękne, kolorowe potrawy pobudzają wyobraźnię. Mam ochotę przygotować dosłownie wszystko! Zresztą zobaczcie poniższe zdjęcia! 🙂
Agata napisał
Inspirujący wpis, dzięki.
Dietetyk Na Walizkach napisał
Świetna pozycja, nie cierpię marnowania żywności…
Moja pasja smaku napisał
Dokładnie! Ja też!