Cześć. Dzisiaj chciałabym Wam polecić jedno z moich ulubionych śniadań – zielone szparagi z jajkiem w koszulce i boczkiem. Całość posypana odrobiną sera grana padano. Wszystkie smaki łączą się ze sobą idealnie. Uważam, że w prostocie siła i tak jest właśnie z tym przepisem.
Składniki (2 porcje):
1 pęczek zielonych szparagów
2 jajka
4- 6 plasterków boczku wędzonego surowego
3 łyżki octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz
ser grana padano
1 łyżka masła
Wykonanie:
Naszykuj duży garnek i wlej do niego wodę na wysokość 10 cm. Wstaw na duży ogień, dodaj 3 łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga! Wody nie solimy!
Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu.
Rozgrzej patelnię – bez tłuszczu. Smaż plastry boczku z dwóch stron na złoty kolor. Odłóż na ręcznik papierowy by odsączyć go z tłuszczu.
Na tej samej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj szparagi i smaż je około 4-5 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni.
Rozbij jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt.
Na talerzu ułóż szparagi, następnie wyłóż boczek i jajko w koszulce, całość dopraw pieprzem i solą. Posyp startym serem grana padano. Smacznego !
Dodaj komentarz