Cześć ! Zawsze w lodówce mam opakowanie ciasta francuskiego. Gdy tylko mam dzień lenia, robię mega szybką tartę z ulubionymi składnikami. Taka tarta sprawdzi się równie dobrze, gdy nawiedzą nas niespodziewani goście. Dziś wersja z moją ukochaną karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem.
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
1 ugotowany burak – obrany i pokrojony w cienkie plastry
200 g sera koziego – podpuszczkowego dojrzewającego – startego na tarce o dużych oczkach
2 – 3 duże czerwone cebule
2 łyżki octu balsamicznego
3 czubate łyżki brązowego cukru
sól i świeżo zmielony pieprz
2 garście rukoli
Wykonanie:
Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) i dodaj cebulę, posól i smaż około 10 minut aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 4 minut, odstaw do przestygnięcia.
Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia). Boki zawiń do środka i przyciśnij widelcem. Ciasto będzie się kleić więc warto mieć obok mąkę i ‚maczać’ w niej widelec.
Na cieście ułóż karmelizowaną cebulę, plastry buraka, posyp tartym kozim serem. Dopraw solą i pieprzem.
Piecz w temperaturze 200 C przez około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia. Na cieście rozłóż rukolę.
Smacznego !
AZgotuj napisał
Z takim jedzonkiem szybko staniesz na nogi:) Zdrowia życzę :):):)
amanda-butikzprzepisami napisał
Fantastyczne połączenie smaków – moje ulubione! 🙂
laNika napisał
Też lubię takie szybkie tarty na spodzie z ciasta francuskiego 😉 Pyszne składniki na nadzienie, musiała świetnie smakować! Pozdrawiam 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
To ja poproszę o kawałek takiej tarty! Prezentuje się świetnie i na pewno jest przepyszna 🙂 <3
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
pysznie i jak smacznie! 🙂 burak i ser to boskie połaczenie 🙂
Magda C. napisał
Idealna na kolacje we dwoje 🙂