Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Tarta z karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem na cieście francuskim

Cześć ! Zawsze w lodówce mam opakowanie ciasta francuskiego. Gdy tylko mam dzień lenia, robię mega szybką tartę z ulubionymi składnikami. Taka tarta sprawdzi się równie dobrze, gdy nawiedzą nas niespodziewani goście. Dziś wersja z moją ukochaną karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem.

DSC_1204

Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
1 ugotowany burak – obrany i pokrojony w cienkie plastry
200 g sera koziego – podpuszczkowego dojrzewającego – startego na tarce o dużych oczkach
2 – 3 duże czerwone cebule
2 łyżki octu balsamicznego
3 czubate łyżki brązowego cukru
sól i świeżo zmielony pieprz
2 garście rukoli
Wykonanie:
Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) i dodaj cebulę, posól i smaż około 10 minut aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 4 minut, odstaw do przestygnięcia.
Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia). Boki zawiń do środka i przyciśnij widelcem. Ciasto będzie się kleić więc warto mieć obok mąkę i ‚maczać’ w niej widelec.
Na cieście ułóż karmelizowaną cebulę, plastry buraka, posyp tartym kozim serem. Dopraw solą i pieprzem.
Piecz w temperaturze 200 C przez około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia. Na cieście rozłóż rukolę.
Smacznego  !
DSC_1200

21 marca 2016 Kategoria: Ciasta i tarty, Drugie dania, Pizza komentarzy 6

Komentarze

  1. AZgotuj napisał

    21 marca 2016 o 14:35

    Z takim jedzonkiem szybko staniesz na nogi:) Zdrowia życzę :):):)

    Odpowiedz
  2. amanda-butikzprzepisami napisał

    21 marca 2016 o 19:29

    Fantastyczne połączenie smaków – moje ulubione! 🙂

    Odpowiedz
  3. laNika napisał

    21 marca 2016 o 19:56

    Też lubię takie szybkie tarty na spodzie z ciasta francuskiego 😉 Pyszne składniki na nadzienie, musiała świetnie smakować! Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  4. Agnieszka Wieczorek napisał

    21 marca 2016 o 20:05

    To ja poproszę o kawałek takiej tarty! Prezentuje się świetnie i na pewno jest przepyszna 🙂 <3

    Odpowiedz
  5. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    21 marca 2016 o 23:00

    pysznie i jak smacznie! 🙂 burak i ser to boskie połaczenie 🙂

    Odpowiedz
  6. Magda C. napisał

    29 marca 2016 o 07:48

    Idealna na kolacje we dwoje 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl