Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Tarta z kremem śmietankowym i figami. Warsztaty #kulinarniemocni

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na tartę z kremem na bazie kremówki i mascarpone. Tarta została wykończona świeżymi figami, które można teraz kupić w świetnej cenie! Część składników na pewno macie w domu. Tarta jest błyskawiczna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

Tartę przygotowałam na warsztatach, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich – pózniej.
Genialnym przepisem na spód do tarty podzielił się Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis.

 

Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g masła
150 g białego sera
1 żółtko
1/2 laski wanilii Kamis

Krem śmietankowy:
200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej
250 g serka mascarpone
1/2 laski wanilii Kamis
2 płaskie łyżki cukru pudru

świeże figi – 5 szt.

Wykonanie:
Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka. Do tego zawsze używam łyżeczki – za jej pomocą najłatwiej wyjąć wszystkie nasionka.
Ziarenka wanilii wymieszaj wraz z mąką. Mąkę posiekaj z zimnym masłem, wymieszaj, dodaj dwukrotnie zmielony ser i żółtko. Wyrób na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 C. Spód odstaw do przestygnięcia.
Figi umyj i pokrój na plasterki. W misce umieść wszystkie składniki na krem śmietankowy. Ubij mikserem do powstania gęstego kremu.
Na spód od tarty wyłóż krem śmietankowy, rozsmaruj go równomiernie. Następnie wyłóż figi. Ciesz się smakiem szybkiej w wykonaniu i pysznej tarty!
Smacznego!

A teraz chciałabym Wam napisać kilka słów o warsztatach. Kulinarnie Mocni to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, która jest właścicielem marki Kamis. Projekt ma zachęcać do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw.

Bardzo podobała mi się formuła warsztatów. Jako blogerka – miałam przyjemność być koordynatorką grupy edukatorów Banków Żywności. Podczas spotkania był z nami Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis.
Każdy z nas przygotował swoją tartę z sezonowych składników. Mojej grupie przypadły tarty słodkie. Pozostałym 2 grupom – tarty warzywne oraz tarty mięsne. Największym zaskoczeniem było to, że po składniki musieliśmy się wybrać sami na pobliski bazarek. To było fajne doświadczenie przechadzać się między alejkami i wspólnie robić zakupy. W myśl zasady zero waste – każdy produkt został wykorzystany w 100%.

Warsztaty były świetne, inspirujące. A przygotowane tarty – pyszne! Chętnie je powtórzę w zaciszu mojej kuchni.
Po gotowaniu, zasiedliśmy wszyscy przy wspólnym stole, by razem zjeść posiłek. To był ten moment warsztatów, który uwielbiam.

Bardzo miło będę wspominała warsztaty z marką Kamis i Federacją Polskich Banków Żywności. Dziękuję za inspirujący dzień!

Ps. A Wy na którą tartę macie ochotę? 🙂

3 października 2019 Kategoria: Ciasta i tarty, Desery, Sezonowo, Warsztaty, Wege, Wpisy komentarze 4

Komentarze

  1. wodawfirmie napisał

    4 grudnia 2019 o 15:35

    Ciekawie napisane. Chciałbym podziękować za Twoją pracę. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.

    Odpowiedz
  2. Ola napisał

    12 stycznia 2020 o 22:15

    No ładnie, kusisz do złego . Głodna .. 🙂

    Odpowiedz
  3. LanaDelRey napisał

    29 maja 2020 o 12:31

    Właśnie zdałam sobie sprawę z tego, że nigdy nie jadłam tych owoców. Jestem ciekawa ich smaku, może gdzieś ua mi się upolować.

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      30 maja 2020 o 10:18

      W takim razie – trzeba to koniecznie nadrobić! 🙂 Gdy tylko będzie na nie sezon – polecam spróbować 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl