Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na tartę z kremem na bazie kremówki i mascarpone. Tarta została wykończona świeżymi figami, które można teraz kupić w świetnej cenie! Część składników na pewno macie w domu. Tarta jest błyskawiczna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Tartę przygotowałam na warsztatach, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich – pózniej.
Genialnym przepisem na spód do tarty podzielił się Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis.
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g masła
150 g białego sera
1 żółtko
1/2 laski wanilii Kamis
Krem śmietankowy:
200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej
250 g serka mascarpone
1/2 laski wanilii Kamis
2 płaskie łyżki cukru pudru
świeże figi – 5 szt.
Wykonanie:
Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka. Do tego zawsze używam łyżeczki – za jej pomocą najłatwiej wyjąć wszystkie nasionka.
Ziarenka wanilii wymieszaj wraz z mąką. Mąkę posiekaj z zimnym masłem, wymieszaj, dodaj dwukrotnie zmielony ser i żółtko. Wyrób na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 C. Spód odstaw do przestygnięcia.
Figi umyj i pokrój na plasterki. W misce umieść wszystkie składniki na krem śmietankowy. Ubij mikserem do powstania gęstego kremu.
Na spód od tarty wyłóż krem śmietankowy, rozsmaruj go równomiernie. Następnie wyłóż figi. Ciesz się smakiem szybkiej w wykonaniu i pysznej tarty!
Smacznego!
A teraz chciałabym Wam napisać kilka słów o warsztatach. Kulinarnie Mocni to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, która jest właścicielem marki Kamis. Projekt ma zachęcać do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw.
Bardzo podobała mi się formuła warsztatów. Jako blogerka – miałam przyjemność być koordynatorką grupy edukatorów Banków Żywności. Podczas spotkania był z nami Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis.
Każdy z nas przygotował swoją tartę z sezonowych składników. Mojej grupie przypadły tarty słodkie. Pozostałym 2 grupom – tarty warzywne oraz tarty mięsne. Największym zaskoczeniem było to, że po składniki musieliśmy się wybrać sami na pobliski bazarek. To było fajne doświadczenie przechadzać się między alejkami i wspólnie robić zakupy. W myśl zasady zero waste – każdy produkt został wykorzystany w 100%.
Warsztaty były świetne, inspirujące. A przygotowane tarty – pyszne! Chętnie je powtórzę w zaciszu mojej kuchni.
Po gotowaniu, zasiedliśmy wszyscy przy wspólnym stole, by razem zjeść posiłek. To był ten moment warsztatów, który uwielbiam.
Bardzo miło będę wspominała warsztaty z marką Kamis i Federacją Polskich Banków Żywności. Dziękuję za inspirujący dzień!
Ps. A Wy na którą tartę macie ochotę? 🙂
Ciekawie napisane. Chciałbym podziękować za Twoją pracę. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.
No ładnie, kusisz do złego . Głodna .. 🙂
Właśnie zdałam sobie sprawę z tego, że nigdy nie jadłam tych owoców. Jestem ciekawa ich smaku, może gdzieś ua mi się upolować.
W takim razie – trzeba to koniecznie nadrobić! 🙂 Gdy tylko będzie na nie sezon – polecam spróbować 🙂