Witajcie po małej przerwie 🙂 ! Trochę mnie tu nie było i bardzo się za Wami stęskniłam !
Dziś chciałabym poczęstować Was pyszną tartą. Co powiecie na połączenie kurek, wina, koziego sera i rozmarynu ?! Jeśli lubicie, to zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 !
Składniki (na formę o średnicy 31 cm):
400 g kurek
1 duża szalotka
1/4 szklanki białego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g kwaśnej śmietany
2 jajka
około 200 g sera koziego
sól, pieprz, rozmaryn
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
+ 1 – 2 łyżki wody
Wykonanie:
Ciasto: na stolnicy połącz ze sobą mąkę, sól, masło pokrojone na kawałki. Całość posiekaj nożem. Dodaj jajko i szybko zagniataj. W razie potrzeby – dodaj łyżkę wody i podsypuj dodatkową mąką. Z zagniecionego ciasta uformuj kulkę. Ciasto owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką. Gdy będzie cienkie – wyłóż nim formę do tarty. Spód podziurkuj widelcem. Włóż do lodówki do momentu nagrzania się piekarnika do 190 C.
Ciasto przykryj papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch ceramiczny / ryż / fasolę – 'coś’, co obciąży ciasto. Ciasto piecz przez 15 minut w temperaturze 190 C. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika, zdejmij papier wraz z grochem. Włóż na kolejne 12 – 15 minut do piekarnika. Następnie ciasto wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw.
Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki, podsmaż chwilę, dodaj wino. Smaż około 10 – 12 minut, do momentu aż kurki zmiękną. Wodę, która powstała przy smażeniu kurek, ostrożnie wylej.
W misce wymieszaj ze sobą śmietanę, jajka, sól, pieprz i rozmaryn.
Na przestygnięte ciasto wyłóż kurki, zalej je sosem śmietanowym. Na wierzchu ułóż pokrojony na kawałki kozi ser. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 – 35 minut – do momentu aż masa się zetnie. Gdy tarta lekko przestygnie, pokrój ją na kawałki i wyłóż na talerze.
Ola napisał
fajne połączenie!
Karmel-itka. napisał
kurki i kozi ser – zawsze na tak!
Marcelina napisał
No ja jak zawsze jest chętna na kawałeczek 🙂
Kasia napisał
Mistrzostwo świata i rozpusta w jednym 😉
Angie napisał
Już sama nazwa jest fantastyczna, co dopiero smak tej tarty<3
Ciążowe Zachcianki napisał
Wygląda genialnie:)
Karmel napisał
kozi ser bardzo lubię:) tarta wygląda rewelacyjnie!
Olga Pi napisał
Wygląda przepysznie!
Madlene P napisał
Jestem zachwycona tym połączeniem smaków 🙂
Asia W napisał
kurki w połączeniu z serem mmmm 🙂 rozkosz dla podniebienia
Justyna Gonczaronek napisał
Takie połączenia smaków musi być cudowne :* p.s. ostatnio kupiłam taką kratkę 😀
Anulla napisał
to musi być obłędne!:) a na rozmaryn mam ostatnio fazę 🙂
Magda C. napisał
Tarta wprost dla mnie! Połączenie obłędne 🙂
Emcia Pichci! napisał
świetne połączenie smaków 😉
napiecyku.pl napisał
Aż u mnie zapachniało kruchym ciastem i grzybami :))
Sweetcakes napisał
Brzmi przepysznie, poproszę kawałek
BasJula napisał
na taką tartę to przychodzimy bez zaproszenia 😀 PYCHOTA
La Lolla napisał
matkaaaa, jadę;p
DżemDżus napisał
Już jestem w drodze na ta pyszna tartę. Zachowaj kawałek dla mnie bardzo proszę. 🙂
Anonymous napisał
Uwielbiam kiedy tak czarujesz w kuchni:)P
SMAKOWE KUBKI napisał
No , moja droga, tej tarty nie odmówię i na pewno wkrótce zrobię. Już zapisuję,żeby nie zapomnieć.
Pozdrawiam
My Fat Me Ania napisał
musze koniecznie wyprobowac, brzmi fantastycznie