Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Tarta z kurkami na winie z kozim serem i nutą rozmarynu

Witajcie po małej przerwie 🙂 ! Trochę mnie tu nie było i bardzo się za Wami stęskniłam ! 
Dziś chciałabym poczęstować Was pyszną tartą. Co powiecie na połączenie kurek, wina, koziego sera i rozmarynu ?! Jeśli lubicie, to zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 ! 




Składniki (na formę o średnicy 31 cm):
400 g kurek
1 duża szalotka
1/4 szklanki białego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g kwaśnej śmietany
2 jajka
około 200 g sera koziego
sól, pieprz, rozmaryn

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
+ 1 – 2 łyżki wody


Wykonanie:

Ciasto: na stolnicy połącz ze sobą mąkę, sól, masło pokrojone na kawałki. Całość posiekaj nożem. Dodaj jajko i szybko zagniataj. W razie potrzeby – dodaj łyżkę wody i podsypuj dodatkową mąką. Z zagniecionego ciasta uformuj kulkę. Ciasto owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką. Gdy będzie cienkie – wyłóż nim formę do tarty. Spód podziurkuj widelcem. Włóż do lodówki do momentu nagrzania się piekarnika do 190 C.
Ciasto przykryj papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch ceramiczny / ryż / fasolę – 'coś’, co obciąży ciasto. Ciasto piecz przez 15 minut w temperaturze 190 C. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika, zdejmij papier wraz z grochem. Włóż na kolejne 12 – 15 minut do piekarnika. Następnie ciasto wyjmij i odstaw do przestygnięcia.

Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw.
Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki, podsmaż chwilę, dodaj wino. Smaż około 10 – 12 minut, do momentu aż kurki zmiękną. Wodę, która powstała przy smażeniu kurek, ostrożnie wylej.

W misce wymieszaj ze sobą śmietanę, jajka, sól, pieprz i rozmaryn. 

Na przestygnięte ciasto wyłóż kurki, zalej je sosem śmietanowym. Na wierzchu ułóż pokrojony na kawałki kozi ser. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 – 35 minut – do momentu aż masa się zetnie. Gdy tarta lekko przestygnie, pokrój ją na kawałki i wyłóż na talerze.

Smacznego 🙂 !


25 sierpnia 2014 Kategoria: Ciasta i tarty, Drugie dania, Grzyby, Krok po kroku : ciasta słone - ciasta słodkie - ciasta na makaron, Przekąski komentarze 22

Komentarze

  1. Ola napisał

    25 sierpnia 2014 o 07:13

    fajne połączenie!

    Odpowiedz
  2. Karmel-itka. napisał

    25 sierpnia 2014 o 07:31

    kurki i kozi ser – zawsze na tak!

    Odpowiedz
  3. Marcelina napisał

    25 sierpnia 2014 o 08:36

    No ja jak zawsze jest chętna na kawałeczek 🙂

    Odpowiedz
  4. Kasia napisał

    25 sierpnia 2014 o 09:11

    Mistrzostwo świata i rozpusta w jednym 😉

    Odpowiedz
  5. Angie napisał

    25 sierpnia 2014 o 09:28

    Już sama nazwa jest fantastyczna, co dopiero smak tej tarty<3

    Odpowiedz
  6. Ciążowe Zachcianki napisał

    25 sierpnia 2014 o 10:28

    Wygląda genialnie:)

    Odpowiedz
  7. Karmel napisał

    25 sierpnia 2014 o 10:39

    kozi ser bardzo lubię:) tarta wygląda rewelacyjnie!

    Odpowiedz
  8. Olga Pi napisał

    25 sierpnia 2014 o 11:28

    Wygląda przepysznie!

    Odpowiedz
  9. Madlene P napisał

    25 sierpnia 2014 o 12:15

    Jestem zachwycona tym połączeniem smaków 🙂

    Odpowiedz
  10. Asia W napisał

    25 sierpnia 2014 o 14:28

    kurki w połączeniu z serem mmmm 🙂 rozkosz dla podniebienia

    Odpowiedz
  11. Justyna Gonczaronek napisał

    25 sierpnia 2014 o 17:17

    Takie połączenia smaków musi być cudowne :* p.s. ostatnio kupiłam taką kratkę 😀

    Odpowiedz
  12. Anulla napisał

    25 sierpnia 2014 o 18:42

    to musi być obłędne!:) a na rozmaryn mam ostatnio fazę 🙂

    Odpowiedz
  13. Magda C. napisał

    25 sierpnia 2014 o 19:08

    Tarta wprost dla mnie! Połączenie obłędne 🙂

    Odpowiedz
  14. Emcia Pichci! napisał

    26 sierpnia 2014 o 05:13

    świetne połączenie smaków 😉

    Odpowiedz
  15. napiecyku.pl napisał

    26 sierpnia 2014 o 15:48

    Aż u mnie zapachniało kruchym ciastem i grzybami :))

    Odpowiedz
  16. Sweetcakes napisał

    26 sierpnia 2014 o 16:31

    Brzmi przepysznie, poproszę kawałek

    Odpowiedz
  17. BasJula napisał

    26 sierpnia 2014 o 18:12

    na taką tartę to przychodzimy bez zaproszenia 😀 PYCHOTA

    Odpowiedz
  18. La Lolla napisał

    26 sierpnia 2014 o 19:55

    matkaaaa, jadę;p

    Odpowiedz
  19. DżemDżus napisał

    27 sierpnia 2014 o 09:55

    Już jestem w drodze na ta pyszna tartę. Zachowaj kawałek dla mnie bardzo proszę. 🙂

    Odpowiedz
  20. Anonymous napisał

    27 sierpnia 2014 o 19:21

    Uwielbiam kiedy tak czarujesz w kuchni:)P

    Odpowiedz
  21. SMAKOWE KUBKI napisał

    28 sierpnia 2014 o 15:47

    No , moja droga, tej tarty nie odmówię i na pewno wkrótce zrobię. Już zapisuję,żeby nie zapomnieć.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  22. My Fat Me Ania napisał

    11 września 2014 o 21:43

    musze koniecznie wyprobowac, brzmi fantastycznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl