Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Tiramisu. Najlepsze!

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na obłędne tiramisu! Jestem pewna, że ten przepis zachwyci każdego! Warto je przegotować dzień wcześniej, by noc spędziło w lodówce. Uwaga! Znika w oka mgnieniu! 🙂
Ps. Ja używam serków mascarpone firmy Piątnica. Uważam, że są najlepsze. Zaznaczę odrazu, że to nie jest reklama produktu. 🙂 Do wykonania przepisu użyłam tylko żółtek. Białka możecie zamrozić lub użyć do zrobienia bezy.

 

Składniki:
3 żółtka
2 serki mascarpone (Piątnica, każdy po 250 g)
2 paczki długich biszkoptów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
kakao
4 łyżki amaretto
2 łyżki cukru + 1 łyżka płynnego miodu

Wykonanie:
Żółtka utrzyj z cukrem i miodem na puszysty, biały krem. Do masy żółtkowej dodawaj łyżka po łyżce mascarpone cały czas miksując. Gdy składniki będę dobrze połączone, krem odstaw.
Kawę rozpuść w 2 szklankach wody (najlepiej w płaskim naczyniu). Gdy kawa przestygnie, dodaj amaretto.
Przygotuj formę. Biszkopty mocz przez chwilę z obu stron w kawie z amaretto, wyłóż nimi dno formy.
Wyłóż połowę masy, rozsmaruj ją i posyp kakao. Następnie dodaj drugą warstwę nasączonych biszkoptów, resztę pasy, posyp kakao.
Naczynie owiń kilka razy folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.

Smacznego!

 

11 stycznia 2021 Kategoria: Ciasta i tarty, Desery komentarzy 19

Komentarze

  1. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    10 listopada 2017 o 11:24

    tiramisu to moja słabość 🙂

    Odpowiedz
  2. edzia napisał

    10 listopada 2017 o 19:01

    Jakich wymiarów blacha i jakie paczki biszkoptów duże czy małe?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      12 listopada 2017 o 08:06

      Robiłam już w różnych formach, ta na zdjęciu ma 30 cm x 20 cm.
      Jeśli chodzi o biszkopty to ostatnio kupiłam 2 opakowania po 120 g i mi trochę zostało z tego drugiego opakowania. Lepiej żeby zostały niż żeby miało zabraknąć 🙂

      Odpowiedz
  3. Kasia napisał

    11 stycznia 2021 o 16:25

    Tiramisu to mój ulubiony deser, więc od razu zabrałam się za przyrządzanie 🙂 Wyszło przepyszne! Staram się ograniczać słodkości, ale nie mogłam się oprzeć i zjadłam kilka kawałków. Mój mąż żartował, że za chwilę dla niego nie zostanie. Na pewno częściej będę przygotowywać taki deser, bo mam do niego słabość 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      13 stycznia 2021 o 19:40

      Cześć Kasiu. Cudownie to czytać. Bardzo się cieszę, że tiramisu Ci smakowało. Tylko ostrzegam – uzależnia! 🙂 Pozdrawiam ciepło

      Odpowiedz
  4. Angela napisał

    11 maja 2021 o 18:30

    Tiramisu jest przepyszne! To najlepszy przepis na jaki trafiłam, a wypróbowałam już ich wiele. Muszę się też zgodzić z tym, że uzależnia, bo nawet mój mąż często pyta kiedy je przygotuję. Ja zawsze też mówię sobie „jeszcze tylko kawałek”, a kończy się na dwóch. Jedynym minusem są kalorie 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      12 maja 2021 o 14:54

      Dziękuję pięknie za komentarz. Bardzo mi miło czytać takie słowa! Pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz
  5. smakiwysokie napisał

    25 sierpnia 2021 o 16:30

    Smaki Wysokie lubią degustować i dobre przepisy 🍰
    Dziękujemy

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      30 sierpnia 2021 o 19:20

      Dziękuję pięknie 🙂 Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  6. Anna napisał

    16 października 2021 o 09:47

    Witam, czy mogę kawę rozpuszczalną zastąpić parzona?jeśli tak, jakie należy zachować proporcje?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      16 października 2021 o 09:53

      Witam serdecznie.
      Tak, kawę rozpuszczalną śmiało można zastąpić parzoną. Wszystko zależy od tego jak mocną kawę posiadasz w domu. Do tiramisu zaparzyłabym kawę z 4 płaskich łyżeczek kawy sypanej na 2 szklanki wody. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        16 października 2021 o 10:02

        Bardzo dziękuję za błyskawiczna odpowiedź. Zabieram się do roboty:) pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Moja pasja smaku napisał

          17 października 2021 o 13:56

          Mam nadzieję, że tiramisu z tego przepisu będzie Ci smakowało. Pozdrawiam ciepło 🤗

          Odpowiedz
          • wampiXX napisał

            23 stycznia 2022 o 15:32

            Bardzo. Właśnie robię kolejne. Przepis przekazałam już wielu osobom:)

          • Moja pasja smaku napisał

            24 stycznia 2022 o 06:10

            Cudownie to czytać! Bardzo mi miło, dziękuję!❤️

  7. tlenoterapia białystok napisał

    24 listopada 2021 o 09:43

    Przepis wydaje się bardzo prosty i smaczny koniecznie spróbuję, za mną już tlenoterapia białystok więc mam prawo na odrobinę smakołyków.

    Odpowiedz
  8. Costeel napisał

    15 stycznia 2022 o 13:25

    Tiramisu wyszło przepyszne! Moje dzieci są zadowolone ;)! dziękuję

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      15 stycznia 2022 o 18:00

      Cudownie to czytać! Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  9. Kolonie dla dzieci 2022 napisał

    11 kwietnia 2022 o 10:06

    Bardzo fajnie opisane, to mi się podoba w twoim blogu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl