Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na obłędne tiramisu! Jestem pewna, że ten przepis zachwyci każdego! Warto je przegotować dzień wcześniej, by noc spędziło w lodówce. Uwaga! Znika w oka mgnieniu! 🙂
Ps. Ja używam serków mascarpone firmy Piątnica. Uważam, że są najlepsze. Zaznaczę odrazu, że to nie jest reklama produktu. 🙂 Do wykonania przepisu użyłam tylko żółtek. Białka możecie zamrozić lub użyć do zrobienia bezy.
Składniki:
3 żółtka
2 serki mascarpone (Piątnica, każdy po 250 g)
2 paczki długich biszkoptów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
kakao
4 łyżki amaretto
2 łyżki cukru + 1 łyżka płynnego miodu
Wykonanie:
Żółtka utrzyj z cukrem i miodem na puszysty, biały krem. Do masy żółtkowej dodawaj łyżka po łyżce mascarpone cały czas miksując. Gdy składniki będę dobrze połączone, krem odstaw.
Kawę rozpuść w 2 szklankach wody (najlepiej w płaskim naczyniu). Gdy kawa przestygnie, dodaj amaretto.
Przygotuj formę. Biszkopty mocz przez chwilę z obu stron w kawie z amaretto, wyłóż nimi dno formy.
Wyłóż połowę masy, rozsmaruj ją i posyp kakao. Następnie dodaj drugą warstwę nasączonych biszkoptów, resztę pasy, posyp kakao.
Naczynie owiń kilka razy folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
tiramisu to moja słabość 🙂
edzia napisał
Jakich wymiarów blacha i jakie paczki biszkoptów duże czy małe?
Moja pasja smaku napisał
Robiłam już w różnych formach, ta na zdjęciu ma 30 cm x 20 cm.
Jeśli chodzi o biszkopty to ostatnio kupiłam 2 opakowania po 120 g i mi trochę zostało z tego drugiego opakowania. Lepiej żeby zostały niż żeby miało zabraknąć 🙂
Kasia napisał
Tiramisu to mój ulubiony deser, więc od razu zabrałam się za przyrządzanie 🙂 Wyszło przepyszne! Staram się ograniczać słodkości, ale nie mogłam się oprzeć i zjadłam kilka kawałków. Mój mąż żartował, że za chwilę dla niego nie zostanie. Na pewno częściej będę przygotowywać taki deser, bo mam do niego słabość 🙂
Moja pasja smaku napisał
Cześć Kasiu. Cudownie to czytać. Bardzo się cieszę, że tiramisu Ci smakowało. Tylko ostrzegam – uzależnia! 🙂 Pozdrawiam ciepło
Angela napisał
Tiramisu jest przepyszne! To najlepszy przepis na jaki trafiłam, a wypróbowałam już ich wiele. Muszę się też zgodzić z tym, że uzależnia, bo nawet mój mąż często pyta kiedy je przygotuję. Ja zawsze też mówię sobie „jeszcze tylko kawałek”, a kończy się na dwóch. Jedynym minusem są kalorie 🙂
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie za komentarz. Bardzo mi miło czytać takie słowa! Pozdrawiam ciepło 🙂
smakiwysokie napisał
Smaki Wysokie lubią degustować i dobre przepisy 🍰
Dziękujemy
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Anna napisał
Witam, czy mogę kawę rozpuszczalną zastąpić parzona?jeśli tak, jakie należy zachować proporcje?
Moja pasja smaku napisał
Witam serdecznie.
Tak, kawę rozpuszczalną śmiało można zastąpić parzoną. Wszystko zależy od tego jak mocną kawę posiadasz w domu. Do tiramisu zaparzyłabym kawę z 4 płaskich łyżeczek kawy sypanej na 2 szklanki wody. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Anna napisał
Bardzo dziękuję za błyskawiczna odpowiedź. Zabieram się do roboty:) pozdrawiam
Moja pasja smaku napisał
Mam nadzieję, że tiramisu z tego przepisu będzie Ci smakowało. Pozdrawiam ciepło 🤗
wampiXX napisał
Bardzo. Właśnie robię kolejne. Przepis przekazałam już wielu osobom:)
Moja pasja smaku napisał
Cudownie to czytać! Bardzo mi miło, dziękuję!❤️
tlenoterapia białystok napisał
Przepis wydaje się bardzo prosty i smaczny koniecznie spróbuję, za mną już tlenoterapia białystok więc mam prawo na odrobinę smakołyków.
Costeel napisał
Tiramisu wyszło przepyszne! Moje dzieci są zadowolone ;)! dziękuję
Moja pasja smaku napisał
Cudownie to czytać! Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Kolonie dla dzieci 2022 napisał
Bardzo fajnie opisane, to mi się podoba w twoim blogu.