Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Tofu słodko-pikantne

Cześć! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na błyskawiczne danie, które uwielbiam. Jakiś czas temu polubiłam się z wędzonym tofu i trochę z nim eksperymentuję w kuchni. Tofu idealnie zagra w daniach z azjatyckim twistem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂


Składniki (2 porcje):
1 opakowanie wędzonego tofu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 duże ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
olej roślinny do smażenia
Do podania: ryż, makaron, ulubione warzywa np. fasolka szparagowa, łyżka posiekanego szczypiorku
opcjonalnie – nasiona sezamu

Sos:
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ulubionego słodzika – u mnie erytrol – można użyć cukru, miodu
szczypta płatków chili
1/2 małej lub 1/4 dużej cytryny lub limonki
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody

Wykonanie:
Tofu osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do małej miseczki, dodaj szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż tofu do momentu aż będzie złote i chrupiące. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę mieszając. Dodaj sos i całość wymieszaj, smaż do momentu aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem lub makaronem. Posyp szczypiorkiem i sezamem.

Smacznego!

7 sierpnia 2020 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Ryż, Wege komentarzy 7

Komentarze

  1. CookYourself napisał

    7 sierpnia 2020 o 07:50

    Musi być pyszne!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      8 sierpnia 2020 o 12:51

      Ojjj tak! <3

      Odpowiedz
  2. Martyna napisał

    6 stycznia 2021 o 08:33

    Ja niedawno odkryłam wędzone tofu 🙂 zawsze preferowałam dania mięsne, a to było dla mnie zaskoczeniem. Pierwszy raz spróbowałam u mojej siostry, która lubi eksperymentować w kuchni i często wykorzystuje nowe składniki. Bardzo mi smakowało i postanowiłam coś sama przygotować. Tak trafiłam na Twój przepis. Twoje danie z dodatkiem ryżu było przepyszne 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      7 stycznia 2021 o 16:52

      Cześć! Dziękuję za Twój komentarz. Pokochałam wędzone tofu, naturalnego – nie lubię.
      Fajnie przeczytać, że osoba, która na co dzień wybierała mięso – z chęcią sięga po tofu. Ja też jem mięso jednak staram się je ograniczać.
      Dziękuję za przemiłe słowa na temat przepisu! Mam nadzieję, że na stałe zagości w Twoim menu 🙂
      Pozdrawiam ciepło!

      Odpowiedz
  3. Katrinveg napisał

    29 stycznia 2022 o 15:59

    Jeśli mam tofu sweet chili z 🐞,czy usmazyc i podawać z makaronem ?

    Odpowiedz
  4. Paulina napisał

    11 kwietnia 2022 o 17:14

    łał! po raz pierwszy wyszło mi przesmaczne chińskie danie. radzę zrobić od razu 2 porcje, mnie aż ciężko wytrzymać żeby nie jeśc jest tak pyszne, a miało być na jutro na obiad..

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      8 maja 2022 o 14:23

      Pięknie dziękuję! Mam nadzieję, że ten przepis dołączy do Twoich ulubionych! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl