Cześć! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na błyskawiczne danie, które uwielbiam. Jakiś czas temu polubiłam się z wędzonym tofu i trochę z nim eksperymentuję w kuchni. Tofu idealnie zagra w daniach z azjatyckim twistem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂
Składniki (2 porcje):
1 opakowanie wędzonego tofu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 duże ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
olej roślinny do smażenia
Do podania: ryż, makaron, ulubione warzywa np. fasolka szparagowa, łyżka posiekanego szczypiorku
opcjonalnie – nasiona sezamu
Sos:
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ulubionego słodzika – u mnie erytrol – można użyć cukru, miodu
szczypta płatków chili
1/2 małej lub 1/4 dużej cytryny lub limonki
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
Wykonanie:
Tofu osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do małej miseczki, dodaj szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż tofu do momentu aż będzie złote i chrupiące. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę mieszając. Dodaj sos i całość wymieszaj, smaż do momentu aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem lub makaronem. Posyp szczypiorkiem i sezamem.
Smacznego!
CookYourself napisał
Musi być pyszne!
Moja pasja smaku napisał
Ojjj tak! <3
Martyna napisał
Ja niedawno odkryłam wędzone tofu 🙂 zawsze preferowałam dania mięsne, a to było dla mnie zaskoczeniem. Pierwszy raz spróbowałam u mojej siostry, która lubi eksperymentować w kuchni i często wykorzystuje nowe składniki. Bardzo mi smakowało i postanowiłam coś sama przygotować. Tak trafiłam na Twój przepis. Twoje danie z dodatkiem ryżu było przepyszne 🙂
Moja pasja smaku napisał
Cześć! Dziękuję za Twój komentarz. Pokochałam wędzone tofu, naturalnego – nie lubię.
Fajnie przeczytać, że osoba, która na co dzień wybierała mięso – z chęcią sięga po tofu. Ja też jem mięso jednak staram się je ograniczać.
Dziękuję za przemiłe słowa na temat przepisu! Mam nadzieję, że na stałe zagości w Twoim menu 🙂
Pozdrawiam ciepło!
Katrinveg napisał
Jeśli mam tofu sweet chili z 🐞,czy usmazyc i podawać z makaronem ?
Paulina napisał
łał! po raz pierwszy wyszło mi przesmaczne chińskie danie. radzę zrobić od razu 2 porcje, mnie aż ciężko wytrzymać żeby nie jeśc jest tak pyszne, a miało być na jutro na obiad..
Moja pasja smaku napisał
Pięknie dziękuję! Mam nadzieję, że ten przepis dołączy do Twoich ulubionych! Pozdrawiam serdecznie 🙂