Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Truskawki pod kokosową kruszonką

Kocham zapach kokosa w całym domu a Wy 🙂 ? 
Truskawki pod kruszonką to deser bardzo prosty w przygotowaniu. Co więcej – jeden z moich ulubionych. 
Owoce pod kruszonką najlepiej smakują w zestawieniu z lodami.  
Coś czuję, że ten deser w tym roku będzie często gościł na moim stole. Fajne jest to, że możemy go dowolnie modyfikować – truskawki możesz zastąpić innymi, ulubionymi owocami.



Składniki (forma 30 cm x 19 cm):
truskawki – od 1/2 do 1 kg – wedle uznania

Składniki na kokosową kruszonkę:
50 g masła – w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
wiórki kokosowe: 100 – 125 g
1/3 szklanki mąki pszennej

+ dodatkowo : lody

Wykonanie:
Truskawki umyj, pozbądź się szypułek. Przekrój je na połówki i ułóż na dnie formy. Zrób 2 takie warstwy truskawek. Uwaga – nie krój truskawek na mniejsze kawałki niż połówki !
By zrobić kruszonkę – palcami rozcieraj masło, cukier, wiórki kokosowe i mąkę aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Kruszonkę wysyp na truskawki.
Piecz około 40 minut w 180 C – do momentu, aż kruszonka będzie miała lekko złoty kolor.
Podawaj na ciepło z lodami.

Smacznego 🙂 !


15 czerwca 2014 Kategoria: Ciasta i tarty, Ciasteczka muffinki i inne słodkości, Desery komentarze 32

Komentarze

  1. SMAKOWE KUBKI napisał

    15 czerwca 2014 o 08:58

    Jak ja kocham truskawkowe lato, bogactwo przepisów, doświadczeń z tymi boskimi owocami.
    Pod pierzynką kokosową musi być im smacznie, bardzo mi się podoba przepis.

    Odpowiedz
  2. Justyna Żak napisał

    15 czerwca 2014 o 09:36

    pyszności:) chętnie bym zjadła:)

    Odpowiedz
  3. Magda C. napisał

    15 czerwca 2014 o 10:32

    Mniam 🙂 Zjadłabym!

    Odpowiedz
  4. Kasia napisał

    15 czerwca 2014 o 11:33

    Muszę coś takiego zrobić i całe zjeść sama :))

    Odpowiedz
  5. Agata Broncel napisał

    15 czerwca 2014 o 13:00

    Coś pysznego 🙂 Uwielbiam takie smakołyki!

    Odpowiedz
  6. Sosna napisał

    15 czerwca 2014 o 13:38

    Oszalałem na ten widok <3

    Odpowiedz
  7. Hania napisał

    15 czerwca 2014 o 13:45

    owoce pod kruszonką to ja kocham! <3

    Odpowiedz
  8. Olga Pi napisał

    15 czerwca 2014 o 14:07

    Uwielbiam crumble!

    Odpowiedz
  9. Agata napisał

    15 czerwca 2014 o 14:09

    Zaśliniłam się po pas na myśl o takim zestawieniu – z lodami to po prostu orgia 🙂

    Odpowiedz
  10. Natalie napisał

    15 czerwca 2014 o 14:25

    Aż ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
  11. Marcelina napisał

    15 czerwca 2014 o 15:12

    Od dłuższego czasu mam ochotę na taki deser, po takich zdjęciach nie ma wyjścia – w końcu muszę zrobić 🙂

    Odpowiedz
  12. La Lolla napisał

    15 czerwca 2014 o 16:26

    wygląda obłędnie, wiesz? wiesz!;)

    Odpowiedz
  13. Kulinarna Fuzja napisał

    15 czerwca 2014 o 17:07

    ale obłęd 🙂

    Odpowiedz
  14. Angie napisał

    15 czerwca 2014 o 17:08

    Chcę tą kruszonkę<33

    Odpowiedz
  15. wenus-lifestyle napisał

    15 czerwca 2014 o 17:26

    Super zdjęcia, to dopiero świetny smak! 😛
    http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/piwna-plukanka-do-wlosow/
    domowe lody – prosty przepis

    Odpowiedz
  16. Marta U napisał

    15 czerwca 2014 o 18:25

    i jak tutaj być blogerem na diecie? ja się pytam jak?! 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      15 czerwca 2014 o 18:28

      To jest bardzo dobre pytanie 😀 Po prostu się nie da ;(

      Odpowiedz
  17. Kaś napisał

    15 czerwca 2014 o 19:18

    truskawki pod kruszonką – najlepiej 🙂

    Odpowiedz
  18. Marcela napisał

    15 czerwca 2014 o 20:25

    muszę spróbować zrobić 🙂 przepis mnie zainteresował 🙂 na pewno jest przepyszny!

    Odpowiedz
  19. AZgotuj! napisał

    16 czerwca 2014 o 09:56

    Piękne kolory!:)

    Odpowiedz
  20. JustInka napisał

    16 czerwca 2014 o 10:16

    Poezja, czysta poezja takie truskawy 🙂

    Odpowiedz
  21. Paulina | czekolada-utkane.pl napisał

    16 czerwca 2014 o 10:39

    Pyszności! <3 Ja wczoraj robiłam z truskawkami i rabarbarem 😉

    Odpowiedz
  22. Paulina Urbańczyk napisał

    16 czerwca 2014 o 11:14

    Oooo poważnie ? Też miałam zrobić w połączeniu z rabarbarem i nawet go kupiłam ale uznałam, że najpierw same truskawki 😀 !
    Pyyychaaa i jak z rabarbarem ?? 😀

    Odpowiedz
  23. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    16 czerwca 2014 o 19:22

    Mniam, ciężko się oprzeć takiemu deserowi 🙂

    Odpowiedz
  24. Panna Malwinna napisał

    17 czerwca 2014 o 08:59

    Crumble jest wspaniałym deserem. Minimum pracy i maksimum smaku.

    Odpowiedz
  25. elisabella napisał

    17 czerwca 2014 o 11:21

    Kocham ten deser <3 w tym koku robiłam z rabarbarem i jabłkami, z truskawkami jeszcze nie. Ale ta kokosowa kruszonka brzmi fantastycznie 😉 w połączeniu z truskawkami to musi być pychota! Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili w moje skromne progi 🙂

    Odpowiedz
  26. Redhead napisał

    17 czerwca 2014 o 17:34

    jak to pięknie wygląda, truskawki kocham ale ostatnio skończyły mi się na nie pomysły, a tu taka niespodzianka! jutro chyba spróbuje 😉

    Odpowiedz
  27. Back Taste napisał

    18 czerwca 2014 o 11:26

    Co za kolory:) bardzo lubię ten deser. Fantastyczne jest to, że sprawa się z każdymi owocami.

    Miłego dnia:)

    Odpowiedz
  28. mojamalakuchnia napisał

    18 czerwca 2014 o 12:57

    pychota. bardzo lubię takie pod kruszonką ! : )

    Odpowiedz
  29. ola in the kitchen napisał

    18 czerwca 2014 o 19:43

    Chętnie bym wpadła z widelcem 😀 Mniammm

    Odpowiedz
  30. Olka napisał

    19 czerwca 2014 o 14:36

    Uwielbiam kokos…. robiłam pod taką kruszonką rabarbar ale skuszona tym widokiem :)) muszę zrobić z truskawkami…. mniam ależ to musiało smakować!!!

    Odpowiedz
  31. babka z rodzynkiem napisał

    19 czerwca 2014 o 15:09

    Oj tak… to jest naprawdę fantastyczny deser:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl