Kocham zapach kokosa w całym domu a Wy 🙂 ?
Truskawki pod kruszonką to deser bardzo prosty w przygotowaniu. Co więcej – jeden z moich ulubionych.
Owoce pod kruszonką najlepiej smakują w zestawieniu z lodami.
Coś czuję, że ten deser w tym roku będzie często gościł na moim stole. Fajne jest to, że możemy go dowolnie modyfikować – truskawki możesz zastąpić innymi, ulubionymi owocami.
Składniki (forma 30 cm x 19 cm):
truskawki – od 1/2 do 1 kg – wedle uznania
Składniki na kokosową kruszonkę:
50 g masła – w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
wiórki kokosowe: 100 – 125 g
1/3 szklanki mąki pszennej
+ dodatkowo : lody
Wykonanie:
Truskawki umyj, pozbądź się szypułek. Przekrój je na połówki i ułóż na dnie formy. Zrób 2 takie warstwy truskawek. Uwaga – nie krój truskawek na mniejsze kawałki niż połówki !
By zrobić kruszonkę – palcami rozcieraj masło, cukier, wiórki kokosowe i mąkę aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Kruszonkę wysyp na truskawki.
Piecz około 40 minut w 180 C – do momentu, aż kruszonka będzie miała lekko złoty kolor.
Podawaj na ciepło z lodami.
SMAKOWE KUBKI napisał
Jak ja kocham truskawkowe lato, bogactwo przepisów, doświadczeń z tymi boskimi owocami.
Pod pierzynką kokosową musi być im smacznie, bardzo mi się podoba przepis.
Justyna Żak napisał
pyszności:) chętnie bym zjadła:)
Magda C. napisał
Mniam 🙂 Zjadłabym!
Kasia napisał
Muszę coś takiego zrobić i całe zjeść sama :))
Agata Broncel napisał
Coś pysznego 🙂 Uwielbiam takie smakołyki!
Sosna napisał
Oszalałem na ten widok <3
Hania napisał
owoce pod kruszonką to ja kocham! <3
Olga Pi napisał
Uwielbiam crumble!
Agata napisał
Zaśliniłam się po pas na myśl o takim zestawieniu – z lodami to po prostu orgia 🙂
Natalie napisał
Aż ślinka cieknie 🙂
Marcelina napisał
Od dłuższego czasu mam ochotę na taki deser, po takich zdjęciach nie ma wyjścia – w końcu muszę zrobić 🙂
La Lolla napisał
wygląda obłędnie, wiesz? wiesz!;)
Kulinarna Fuzja napisał
ale obłęd 🙂
Angie napisał
Chcę tą kruszonkę<33
wenus-lifestyle napisał
Super zdjęcia, to dopiero świetny smak! 😛
http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/piwna-plukanka-do-wlosow/
domowe lody – prosty przepis
Marta U napisał
i jak tutaj być blogerem na diecie? ja się pytam jak?! 🙂
Paulina Urbańczyk napisał
To jest bardzo dobre pytanie 😀 Po prostu się nie da ;(
Kaś napisał
truskawki pod kruszonką – najlepiej 🙂
Marcela napisał
muszę spróbować zrobić 🙂 przepis mnie zainteresował 🙂 na pewno jest przepyszny!
AZgotuj! napisał
Piękne kolory!:)
JustInka napisał
Poezja, czysta poezja takie truskawy 🙂
Paulina | czekolada-utkane.pl napisał
Pyszności! <3 Ja wczoraj robiłam z truskawkami i rabarbarem 😉
Paulina Urbańczyk napisał
Oooo poważnie ? Też miałam zrobić w połączeniu z rabarbarem i nawet go kupiłam ale uznałam, że najpierw same truskawki 😀 !
Pyyychaaa i jak z rabarbarem ?? 😀
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Mniam, ciężko się oprzeć takiemu deserowi 🙂
Panna Malwinna napisał
Crumble jest wspaniałym deserem. Minimum pracy i maksimum smaku.
elisabella napisał
Kocham ten deser <3 w tym koku robiłam z rabarbarem i jabłkami, z truskawkami jeszcze nie. Ale ta kokosowa kruszonka brzmi fantastycznie 😉 w połączeniu z truskawkami to musi być pychota! Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili w moje skromne progi 🙂
Redhead napisał
jak to pięknie wygląda, truskawki kocham ale ostatnio skończyły mi się na nie pomysły, a tu taka niespodzianka! jutro chyba spróbuje 😉
Back Taste napisał
Co za kolory:) bardzo lubię ten deser. Fantastyczne jest to, że sprawa się z każdymi owocami.
Miłego dnia:)
mojamalakuchnia napisał
pychota. bardzo lubię takie pod kruszonką ! : )
ola in the kitchen napisał
Chętnie bym wpadła z widelcem 😀 Mniammm
Olka napisał
Uwielbiam kokos…. robiłam pod taką kruszonką rabarbar ale skuszona tym widokiem :)) muszę zrobić z truskawkami…. mniam ależ to musiało smakować!!!
babka z rodzynkiem napisał
Oj tak… to jest naprawdę fantastyczny deser:-)