Witajcie ! Cały dzień chodziły za mną maliny pod kruszonką. Niestety nie są jeszcze dostępne, więc musiałam zadowolić się truskawkami. Owoce pod kruszonką to chyba najprostszy deser z owocami. Możesz go dowolnie modyfikować – dodać owoce, na które tylko masz ochotę, możesz mieszać smaki. Uwielbiam złocistą, chrupiącą kruszonkę.
Deser najbardziej smakuje podawany na ciepło z gałką lodów.
Składniki (4 kokilki):
Kilka dużych truskawek
1/3 szklanki mąki
4 łyżki brązowego cukru (może być biały jeśli nie posiadasz), dodatkowo: 2 łyżeczki
50 g zimnego masła, dodatkowo: odrobina do wysmarowania kokilek
Opcjonalnie: Do kruszonki możesz dodać 3-4 łyżki drobnych płatków owsianych bądź posiekanych, uprażonych orzechów laskowych.
Wykonanie:
1. Kokilki wysmaruj masłem. Truskawki umyj i osusz, następnie pokrój na ćwiartki – dodaj odrazu do kokilek.
2. Truskawki posłódź – pół łyżeczki cukru na kokilkę.
3. Przygotuj kruszonkę: Do miski dodaj mąkę, brązowy cukier i masło pokrojone w kawałki. Zagniataj palcami kruszonkę.
4. Kruszonkę ułóż na owocach i wstaw do rozgrzanego na 180 C piekarnika. Piecz około 20 – 25 minut ( do momentu, aż kruszonka się zarumieni).
Uwaga: Jeśli nie pieczesz w kokilkach, tylko w dużym naczyniu – musisz piec dłużej – około 30 – 35 minut.
5. Deser podawaj na ciepło z dodatkiem lodów lub jogurtu.
Smacznego 🙂 !
pot krószonko 🙂