Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Warsztaty miodowe w Regent Warsaw Hotel + Venti-Tre Restaurant

W czwartek  – 4 września – miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach miodowych w Regent Warsaw Hotel.

Zdjęcie ze strony: https://www.facebook.com/RegentWarsawHotel
Hotel Regent Warsaw jako jedyny w Polsce może pochwalić się ekologiczną hodowlą pszczół na dachu budynku. Czytałam kiedyś artykuł w internecie na temat tej pasieki ale jednak trudno było to sobie wyobrazić – pasieka na dachu hotelu – pomyślałam, że to niemożliwe 🙂 Dlatego też niecierpliwością wyczekiwałam dnia warsztatów.
Na początku spotkania mieliśmy okazję porozmawiać z opiekunem pasieki – Dariuszem Suchenkiem. Opowiedział nam on o hodowli pszczół w Regent Warsaw Hotel. Następnie udaliśmy się na dach budynku by obejrzeć założoną tam pasiekę. 
Podczas spotkania dowiedzieliśmy się wielu ciekawych informacji na temat miodu, mogliśmy zobaczyć jak się go zbiera, jak wygląda odwirowanie go.

Zdjęcie ze strony: https://www.facebook.com/RegentWarsawHotel


Pomimo tego, że miód jest wybierany w mieście – jest zdrowy i wartościowy co potwierdzają regularne badania. Pszczoły korzystają z bogatej roślinności występującej w parkach. W Warszawie na szczęście nie brakuje zielonych terenów.

W chwili obecnej na dachu hotelu znajduje się 7 uli, które zamieszkuje około 350 000 pszczół. Dzięki profesjonalnej opiece hotelowej ekipy oraz dobrodziejstwu okolicznych parków – w ciągu 14 dniu pszczoły potrafią wyprodukować nawet 176 kg miodu. Wynik imponujący, prawda ?



Co ważne – prowadzenie pasieki na dachu Regent Warsaw Hotel nie ma wymiaru czysto biznesowego. Miód nie jest dostępny w sprzedaży. Miód „Łazienki Gold” przeznaczany jest wyłącznie na potrzeby hotelu. Każdy z gości ma możliwość spróbowania miodu w restauracji Venti – Tre, wybierając potrawę z menu, w której został on użyty.
Jest jeden malutki minus tej sytuacji – miód ma naprawdę wyjątkowy smak więc bardzo żałuję, że nie można go kupić. Na pewno byłabym stałą klientką 🙂

Po części teoretycznej zabraliśmy się do wspólnego gotowania miodowych specjałów pod czujnym okiem Marcina Suchenka. Atmosfera była niesamowita – wszyscy byli mili i uśmiechnięci, a jedzenie – przepyszne !


Zdjęcie ze strony: https://www.facebook.com/RegentWarsawHotel

Podczas warsztatów miałam możliwość 'podglądać’ pracę kucharzy. Czarowali na kuchni prawdziwe cuda. Jeśli będziecie kiedyś w okolicy ulicy Belwederskiej, zajrzyjcie koniecznie pod numer 23 do restauracji Venti – Tre. Ja na pewno odwiedzę to miejsce podczas wizyty w stolicy 🙂

Dziękuję za możliwość uczestniczenia w miodowych warsztatach oraz za wspaniałą atmosferę i inspirujące spotkanie. To był bardzo miły dzień 🙂 !



Regent Warsaw Hotel
Belwederska 23, 00-761 Warszawa
tel. 22 558 12 34
Strona www
Facebook
Restauracja Venti – Tre

15 września 2014 Kategoria: Recenzje produktów, Recenzje restauracji, Warsztaty, Wpisy komentarzy 21

Komentarze

  1. Marcelina napisał

    15 września 2014 o 08:43

    Szkoda, że do Warszawy mam tak daleko, bo zobaczyć ule na dachu, pewnie z cudnymi widokami na miasto – robi wrażenie 🙂

    Odpowiedz
  2. Ciążowe Zachcianki napisał

    15 września 2014 o 09:33

    Takie warsztaty to świetna sprawa. Chętnie bym się na takie wybrała:)

    Odpowiedz
  3. Angie napisał

    15 września 2014 o 09:34

    Uwielbiam miód, jednak pszczół panicznie się boję; D
    Fajnie spędziłaś czas a to się liczy!: ))

    Odpowiedz
  4. Beata napisał

    15 września 2014 o 11:18

    Super, żałuję, że nie mogłam tam być <3

    Odpowiedz
  5. mojamalakuchnia napisał

    15 września 2014 o 11:59

    pozazdrościć takich warsztatów : )

    Odpowiedz
  6. Gosia Szulc napisał

    15 września 2014 o 12:20

    jaaaaaakie fajne warsztaty 🙂 bardzo lubię miód, teraz do świeżych fig jak znalazł 🙂

    Odpowiedz
  7. Marcela napisał

    15 września 2014 o 14:10

    łał! musiało być wspaniale!

    Odpowiedz
  8. Beata, Magazyn Kuchenny napisał

    15 września 2014 o 14:20

    Cała pasiekana dachu? Ja też bym chciała!

    Odpowiedz
  9. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    15 września 2014 o 16:21

    Piękne zdjęcia, wspaniała przygoda 🙂

    Odpowiedz
  10. Justyna Gonczaronek napisał

    15 września 2014 o 18:17

    Pozazdrościć!
    też bym chciała :)))

    Odpowiedz
  11. La Lolla napisał

    15 września 2014 o 20:29

    ja to Wam czasem zazdroszczę tych szkoleń, wyjazdów, ale niestety nie ma czasu…a może i stety, chyba nie muszę, póki co….może kiedyś;)
    Za to….bardzo chętnie poczytam, zobaczę zdjęcia:)))

    Odpowiedz
  12. Lena napisał

    16 września 2014 o 06:47

    Jak ja kocham miód, ciekawe warsztaty 🙂

    Odpowiedz
  13. kulinarny blog samanthy napisał

    16 września 2014 o 07:49

    Co to ludzie nie wymyslą ? Ale swietnie być tam i szkolić swoje umiejętności . Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  14. Ola napisał

    16 września 2014 o 10:14

    ciekawe, nie widziałam, że tam mają pasiekę!

    Odpowiedz
  15. napiecyku.pl napisał

    16 września 2014 o 16:44

    Na początku pomyślałam, że zrobiłaś błąd…zamiast modowe, napisałaś miodowe, ale zaraz to blog kulinarny 🙂 Świetne warsztaty, zazdroszczę, ponieważ miodek uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  16. Anonymous napisał

    16 września 2014 o 17:51

    Zachęciłaś mnie żeby pojechać i zobaczyć na własne oczy to cudowne i ciekawe miejsce.Pozdrawiam.K.

    Odpowiedz
  17. Emcia Pichci! napisał

    17 września 2014 o 11:06

    rewelacyjne zdjęcia 🙂 własna pasieka na dachu jest świetnym pomysłem 🙂 zazdroszczę udziału w tak inspirujących warsztatach!

    Odpowiedz
  18. Karolina napisał

    17 września 2014 o 11:45

    Zazdroszczę 🙁 świetne warsztaty 🙂

    Odpowiedz
  19. mysza75 napisał

    17 września 2014 o 12:09

    Jakie słodkie i pyszne warsztaty. Fajnie tak od kuchni dowiedzieć się o produkcji miodu i zobaczyć jak to wygląda.

    Odpowiedz
  20. Kaś napisał

    17 września 2014 o 21:01

    oj było słodko i miło!
    ps uwielbiam to pierwsze zdjęcie, akurat „skrobię” 😉

    Odpowiedz
  21. Ludwik napisał

    14 grudnia 2014 o 20:17

    Ja w tym roku mam wreszcie dostęp do dobrych miodów i się zajadam. am amam:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl