Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na obłędne zawijańce cynamonowe z ciasta drożdżowego. Smakują one najlepiej zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Zainspirowałam się przepisem Clausa Meyera. Kilka rzeczy pozmieniałam. Musicie koniecznie upiec te puszyste i pyszne bułeczki. 🙂
Składniki (16 bułeczek):
500 ml tłustego mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania bułeczek
1 kg mąki pszennej, + odrobina do oprószenia
150 g cukru
płaska łyżka drobnej soli
150 g miękkiego masła
Nadzienie:
100 – 125 g bardzo miękkiego masła
125 g cukru + odrobina do posypania zawijańców
2 – 3 łyżki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami dodaj jajko, mąkę, cukier i sól. Wyrabiaj do momentu, aż powstanie miękkie, lśniące ciasto, które odstaje od ścianek naczynia.
Masło pokrój w małą kostkę i dodaj do ciasta, które musi się wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i lśniące.
Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj prostokąt o wymiarach około 50 cm x 40 cm. Powierzchnię ciasta posmaruj miękkim masłem. Posyp równomiernie cukrem zmieszanym z cynamonem. Cukier wetrzyj w ciasto lub 'przyklep’.
Teraz musisz złożyć ciasto na trzy (ja podzieliłam sobie wzrokowo prostokąt ciasta na 3 równe części). Wygląda to tak, że z jednej strony 1/3 ciasta musisz złożyć do środka i po przeciwnej stronie kolejną 1/3 do środka. Powstały placek ponownie rozwałkuj do uzyskania prostokąta o wymiarach 30 cm x 50-60 cm. Prostokąt pokrój na 16 pasków.
Chwyć pasek ciasta za oba końce i skręć kilkukrotnie tak by powstała spirala. Koniec skręconego ciasta przytrzymaj jedną ręka i owiń ciasto wokół palca wskazującego i środkowego drugiej ręki. Końcówki pasków przełóż tak, by wcisnąć je w środek zawijańca. Zawijańce rozłóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia zawinięciem do góry. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Claus sugeruje odstawienie ciasta na 2 godziny, ja odstawiłam jedynie na godzinę. Tyle w zupełności wystarczy.
Zawijańce posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp niewielką ilością cukru. Piecz około 12 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Odstaw do przestygnięcia.
Smacznego!
Ps. Pozwoliłam sobie wstawić filmiki z yt, które na pewno ułatwią Wam zrobienie zawijańców. 🙂
Ervisha napisał
Jakie urocze;)
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję 🙂
Kobieta po 30 napisał
Sztuka zawijania sama w sobie 🙂
Ania-Fabryka Pomysłów napisał
Do tych cynamonowych bułeczek wystarczy mi tylko szklanka mleka! 🙂