Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Zielony koktajl z jarmużem, jabłkiem i ogórkiem

Jarmuż. Albo się go kocha, albo nienawidzi. Niewłaściwie przygotowany, potrafi do siebie zniechęcić. Jarmuż posiada właściwości antynowotworowe i zapobiega chorobom serca. Zawiera całą masę białka, błonnika, witamin, soli mineralnych a także – sulforafan – silny przeciwutleniacz.
Jarmuż to odmiana kapusty, jego liście są dość twarde. Można spożywać go surowo. Ja osobiście – jarmuż surowy – dopuszczam tylko w koktajlach. W innym przypadku wolę poddać go obróbce 🙂

1 (2)

Składniki (2 porcje):
2 szklanki jarmużu (porwanych liści)
2 szklanki wody mineralnej
1 ogórek gruntowy
1 jabłko
2 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu (lub syropu z agawy)

Wykonanie:
Jabłko umyj, obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokój. Ogórka umyj i pokrój. Wszystkie skłaniki umieść w wysokim naczyniu i zblenduj je na gładką masę.

13 kwietnia 2015 Kategoria: Napoje i Koktajle, Zdrowo komentarzy 13

Komentarze

  1. Anita napisał

    13 kwietnia 2015 o 15:42

    ja na gorąco bym zjadła- wirus mnie dopadł:)

    Odpowiedz
  2. Agnieszka, Dom na obcasach napisał

    13 kwietnia 2015 o 15:55

    Najczęściej jadam surowy jarmuż, w sumie to bardzo często jem go samego, czasem też drobno posiekany w sałatce. Koktajlu takiego jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się bardzo ciekawie 🙂

    Odpowiedz
  3. Salvador Dali napisał

    13 kwietnia 2015 o 16:41

    do czynienia jeszcze z nim nie miałam.. ale kto wie, kto wie! 🙂

    Odpowiedz
  4. Olka napisał

    13 kwietnia 2015 o 16:56

    Samo zdrowie w tym słoiczku 🙂

    Odpowiedz
  5. foodmania napisał

    13 kwietnia 2015 o 17:29

    koktajl o prawdziwej dawce witamin!

    Odpowiedz
  6. alezakwas napisał

    13 kwietnia 2015 o 18:45

    Biorę cały słoik!

    Odpowiedz
  7. alezakwas napisał

    13 kwietnia 2015 o 18:46

    Biorę cały słoik 🙂

    Odpowiedz
  8. cookiemonster napisał

    14 kwietnia 2015 o 06:25

    O to jest to co muszę zrobić ! Jarmużu jeszcze nigdy nie jadłam i jak na razie chodząc po sklepach nigdzie nie mogłam go dostać 🙁 Ale jak tylko go zgarnę to od razu robię taki koktajl !

    Odpowiedz
  9. Zielone koktajle napisał

    14 kwietnia 2015 o 08:25

    Super, pyszny, zdrowy i zielony 🙂 To lubimy! Miksujcie na zdrowie

    Odpowiedz
  10. zjedz_mnie napisał

    14 kwietnia 2015 o 10:00

    Jarmuż do tej pory traktowany po macoszemu, wraca do łask. Zdarzało mu się występować na stole w roli ozdoby. Nie były to pierwsze skrzypce, a teraz patrzymy na te zielone pomarszczone fantazyjnie liście trochę inaczej. Być może pęd za zdrowym odżywianiem, bez chemii, ulepszaczy itp. powoduje, że stare wraca i o dziwo smakuje 🙂 Niedawno również robiłam podobny koktajl 🙂

    Odpowiedz
  11. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    14 kwietnia 2015 o 12:26

    Koktajl pełen zdrowia i pysznego smaku 🙂

    Odpowiedz
  12. studentka na diecie napisał

    14 kwietnia 2015 o 19:33

    Niesamowity kolor 🙂 Niektórych może by odrzucił, ale mnie wręcz przeciwnie 😀

    Odpowiedz
  13. Biała Filiżanka napisał

    15 kwietnia 2015 o 21:54

    Słoiczek pełen witamin 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl