Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Zupa krem z białych szparagów

Sezon szparagowy trwa w najlepsze. Warto wykorzystać ten czas. Szparagi zawierają całą masę witamin i składników mineralnych. Co więcej – są niskokaloryczne. Uznawane są za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków 😉
Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszną, aksamitną i szybką w wykonaniu zupę krem z białych szparagów.
Smak mnie zaskoczył i przerósł moje oczekiwania 🙂
 
 
 
Składniki:
pęczek (500 g) białych szparagów
3 ziemniaki
750 ml bulionu warzywnego
200 g śmietany 12%
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól i pieprz
2 – 3 łyżki soku z cytryny
 
 
Wykonanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Opłucz szparagi, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Szparagi obiera się w 1/3 od dołu. Możesz użyć obieraczki. Szparagi pokrój na większe kawałki.
Bulion podgrzej, dodaj ziemniaki i gotuj około 5 minut. Następnie dodaj szparagi oraz gałkę muszkatołową. Gotuj do momentu aż ziemniaki i szparagi zmiękną – około 15 minut.
Rondel zdejmij z gazu, odstaw do przestygnięcia. Dodaj sok z cytryny. Partiami zblenduj zupę. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie – gałką muszkatołową.
Przed podaniem – podgrzej. Podczas upałów spożywam zupę zimną, jest pyszna 🙂 !
 
Smacznego 🙂 !
 
 

31 maja 2014 Kategoria: Sezonowo, Zupy komentarzy 10

Komentarze

  1. SMAKOWE KUBKI napisał

    31 maja 2014 o 08:14

    No lubię, lubię bardzo , wszystko co ze szparagów, już wnet ich nie będzie, więc gotujcie dziewczyny i jedzcie , bo to samo zdrowie.
    Bardzo ładne masz logo, podoba mi się. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Luka Li napisał

    31 maja 2014 o 08:43

    Taka zupa-krem musi być pyszna!

    Odpowiedz
  3. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    31 maja 2014 o 19:05

    Mniam, to dla mnie prawdziwy hit, uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  4. Karolina napisał

    31 maja 2014 o 22:23

    uwielbiam takie połączenie 🙂 Musiała być pyszna 🙂

    Odpowiedz
  5. Anulla napisał

    1 czerwca 2014 o 14:25

    ach jak ja uwielbiam tę porę roku za te wszystkie warzywa 😀

    Odpowiedz
  6. Gosia Szulc napisał

    1 czerwca 2014 o 16:14

    przymierzam się od kilku dni do kremu ze szparagów, skoro teraz mam przepis pod nosem to już nie mam wyjścia 😀 pięknie wygląda!

    Odpowiedz
  7. Magda C. napisał

    2 czerwca 2014 o 07:45

    Muszę w końcu je kupić i zrobić coś ze szparagów. Może taki krem? Mniam! 🙂

    Odpowiedz
  8. Ola Wilczek napisał

    11 czerwca 2014 o 05:55

    Chciałam zrobić w tym sezonie i jeszcze nie zrobiłam. Mam nadzieję, że znajdę jeszcze gdzieś szparagi…

    Odpowiedz
  9. Sfera napisał

    6 września 2021 o 13:09

    Uwielbiam szparagi, ale taką zupę jadłam pierwszy raz. Dla mnie – z wszelkich kremów – ta była zdecydowanie najlepsza. Na pewno, nie był to mój ostatni raz z Twoim przepisem!!!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      11 września 2021 o 07:22

      Dziękuję pięknie, bardzo miło mi czytać Twoje słowa! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl