Cześć! Powiem jedno… Ale to było pyszne! Jedliście może dutch baby? To naleśnik pieczony. Można zrobić wersję na słodko jak i wytrawnie. Dziś padło na opcję numer 1. Koniecznie musicie spróbować!
Składniki (1 duża, 2 mniejsze porcje):
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego (u mnie domowego)
2 łyżki cukru
3 -4 łyżki masła
do podania: ulubione owoce, cukier puder
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 C z żeliwną patelnią lub naczyniem do zapiekania w środku. Patelnia / naczynie musi być dobrze rozgrzane. Ja użyłam żeliwnej patelni o średnicy 20 cm.
W misce połącz ze sobą jajka, mąkę, mleko, sól, ekstrakt waniliowy i cukier. Ja wszystkie składniki połączyłam za pomocą miksera. Możesz zrobić do ręcznie za pomocą rózgi, ewentualnie użyć robota kuchennego. Ciasto musi być gładkie i lejące się.
Rozgrzaną patelnię wyjmij z piekarnika i wyłóż na nią masło. Poczekaj aż się rozpuści i rozprowadź po brzegach przechylając patelnię na boku.
Ciasto wylej na patelnię i piecz około 20 minut. Naleśnik musi być puszysty i złoty. Naleśnik wyciągnij z piekarnika, wyłóż na niego ulubione owoce, oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Roksana napisał
Wygląda przepysznie, muszę wypróbować w weekend 🙂
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie, pozdrawiam 🙂