Cześć !
Lubicie kopytka ? Ja uwielbiam je w wersji mniej klasycznej. Ostatnio na blogu hitem okazały się kopytka dyniowe. Dziś mam dla Was przepis na obłędne kopytka buraczane podane na rukoli z orzechami włoskimi, masełkiem i serem grana padano. Cudownego dnia 🙂 !
Składniki (4 – 6 porcji):
1/2 kg buraków
1/2 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki sera grana padano – drobno startego + dodatkowo odrobina
świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka soli himalajskiej
1 jajko
1 żółtko
garść orzechów włoskich
garść rukoli
2 – 3 łyżki masła
Wykonanie:
Przygotuj buraki: ugotuj je i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj. Buraki przełóż na sitko i odstaw na około pół godziny. Ważne, by dobrze odsączyć sok.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie – odcedź je i gorące przepuść przez praskę do ziemniaków. Odstaw do przestygnięcia.
Do dużej miski dodaj ziemniaki, buraki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ser grana padano, jajko oraz żółtko, dopraw solą i pieprzem. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj z masy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj kopytka i gdy wypłyną na powierzchnię – gotuj je jeszcze około 1 – 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, dobrze odsączając z wody.
Na małej patelni rozgrzej masło, podgrzewaj chwilkę (uważaj, by nie przypalić!). Na dnie talerzy wyłóż rukolę, ułóż kopytka, polej je masełkiem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem według uznania, posyp startym grana padano i orzechami włoskimi.
Smacznego !
Sosna napisał
Nieźle! Buraczanych jeszcze nie jadłem 😀
zjedz_mnie napisał
Świetne! Pomysł na takie kolorowe kopytka rewelacyjny, a poza tym występują w niezłym towarzystwie 🙂
Ania napisał
mają boski kolor od buraka 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Jeszcze lepsze niż dyniowe! Super propozycja 🙂
Artur napisał
Fantastyczne! Jakby do tego zrobić dyniowe, szpinakowe i naturalne to byłaby istna uczta Jednorożca 😀
cookiemonster napisał
Super ! Wygląda naprawdę świetnie i pysznie 🙂
Salvador Dali napisał
matulu.. ależ cudowne połączenie smaków!
Muszę zrobić takie cuda, bo ja kocham buraczki 😉
Ania - CulinaryIsland napisał
przepięknie wyglądają 🙂 cudny kolor i pewnie smak 🙂
Magda C. napisał
Bardzo ciekawe kopytka, chętnie wypróbuje przepis 🙂
Pati napisał
Doskonałe, wypróbuję przepis koniecznie!
Natalia napisał
Dzien dobry, czy dobrze rozumiem ze burak jest surowy kiedy go miksujemy? 🙂
Moja pasja smaku napisał
Dzień dobry. Buraki są wcześniej ugotowane: „Przygotuj buraki: ugotuj je i obierz ze skórki”. Ps. W celu oszczędzenia czasu, można kupić ugotowane wcześniej buraki. Mi się zdarzyło kupić takie w Lidlu kilka razy i były bardzo ok. Pozdrawiam 🙂