Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Kopytka buraczane

 

Cześć !
Lubicie kopytka ? Ja uwielbiam je w wersji mniej klasycznej. Ostatnio na blogu hitem okazały się kopytka dyniowe. Dziś mam dla Was przepis na obłędne kopytka buraczane podane na rukoli z orzechami włoskimi, masełkiem i serem grana padano. Cudownego dnia 🙂 !

DSC_0612

Składniki (4 – 6 porcji):
1/2 kg buraków
1/2 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki sera grana padano – drobno startego + dodatkowo odrobina
świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka soli himalajskiej
1 jajko
1 żółtko
garść orzechów włoskich
garść rukoli

2 – 3 łyżki masła

Wykonanie:
Przygotuj buraki: ugotuj je i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj. Buraki przełóż na sitko i odstaw na około pół godziny. Ważne, by dobrze odsączyć sok.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie – odcedź je i gorące przepuść przez praskę do ziemniaków. Odstaw do przestygnięcia.
Do dużej miski dodaj ziemniaki, buraki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ser grana padano, jajko oraz żółtko, dopraw solą i pieprzem. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj z masy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj kopytka i gdy wypłyną na powierzchnię – gotuj je jeszcze około 1 – 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, dobrze odsączając z wody.
Na małej patelni rozgrzej masło, podgrzewaj chwilkę (uważaj, by nie przypalić!). Na dnie talerzy wyłóż rukolę, ułóż kopytka, polej je masełkiem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem według uznania, posyp startym grana padano i orzechami włoskimi.

Smacznego !

DSC_0593

 

23 listopada 2015 Kategoria: Drugie dania, Wege komentarzy 12

Komentarze

  1. Sosna napisał

    23 listopada 2015 o 12:30

    Nieźle! Buraczanych jeszcze nie jadłem 😀

    Odpowiedz
  2. zjedz_mnie napisał

    23 listopada 2015 o 12:50

    Świetne! Pomysł na takie kolorowe kopytka rewelacyjny, a poza tym występują w niezłym towarzystwie 🙂

    Odpowiedz
  3. Ania napisał

    23 listopada 2015 o 15:37

    mają boski kolor od buraka 🙂

    Odpowiedz
  4. Agnieszka Wieczorek napisał

    23 listopada 2015 o 23:50

    Jeszcze lepsze niż dyniowe! Super propozycja 🙂

    Odpowiedz
  5. Artur napisał

    24 listopada 2015 o 10:51

    Fantastyczne! Jakby do tego zrobić dyniowe, szpinakowe i naturalne to byłaby istna uczta Jednorożca 😀

    Odpowiedz
  6. cookiemonster napisał

    24 listopada 2015 o 17:24

    Super ! Wygląda naprawdę świetnie i pysznie 🙂

    Odpowiedz
  7. Salvador Dali napisał

    25 listopada 2015 o 08:16

    matulu.. ależ cudowne połączenie smaków!
    Muszę zrobić takie cuda, bo ja kocham buraczki 😉

    Odpowiedz
  8. Ania - CulinaryIsland napisał

    25 listopada 2015 o 21:08

    przepięknie wyglądają 🙂 cudny kolor i pewnie smak 🙂

    Odpowiedz
  9. Magda C. napisał

    30 listopada 2015 o 18:39

    Bardzo ciekawe kopytka, chętnie wypróbuje przepis 🙂

    Odpowiedz
  10. Pati napisał

    18 grudnia 2015 o 09:39

    Doskonałe, wypróbuję przepis koniecznie!

    Odpowiedz
  11. Natalia napisał

    21 lutego 2019 o 14:30

    Dzien dobry, czy dobrze rozumiem ze burak jest surowy kiedy go miksujemy? 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      22 lutego 2019 o 10:06

      Dzień dobry. Buraki są wcześniej ugotowane: „Przygotuj buraki: ugotuj je i obierz ze skórki”. Ps. W celu oszczędzenia czasu, można kupić ugotowane wcześniej buraki. Mi się zdarzyło kupić takie w Lidlu kilka razy i były bardzo ok. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl