Cześć! Wreszcie pojawiły się truskawki smakujące jak prawdziwe truskawki. Postanowiłam to uczcić i upiekłam pyszny sernik truskawkowy. Sernik jest idealny, kremowy, delikatny. Koniecznie musicie go spróbować!
Uwaga: Sernik ten pieczony jest w kąpieli wodnej !
Warto przygotować go dzień wcześniej – gdyż noc musi spędzić w lodówce.
Składniki (forma o średnicy ok. 25 cm):
1 kg twarogu zmielonego dwu – trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
200 ml śmietany 18 %
4 jajka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru
około 300 g truskawek
(można użyć mrożonych jagód. Przed zblendowaniem należy je rozmrozić)
(można użyć mrożonych jagód. Przed zblendowaniem należy je rozmrozić)
Składniki na spód:
około 200 g ciastek oreo, neo lub innych markiz (bez masy)
80 g roztopionego masła
Składniki na polewę:
200 ml śmietany 18 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
1. Przygotuj spód : Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – ale uwaga – sam spód ! Tortownicę owiń 2 – 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj. Włóż do lodówki.
2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera. Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zmiksuj na gładką masę.
W odzielnym naczyniu zblenduj truskawki. Dodaj je do masy serowej i zmiksuj do uzyskania jednolitego koloru.
Następnie – masę przelej na ciasteczkowy spód wyrównaj.
Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy – na jedną – włóż sernik, piętro niżej – naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika – obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 – minut – do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.
3. Gdy sernik będzie gotowy – zrób polewę. wszystkie składniki na polewę wymieszaj ze sobą. Sernik wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż na niego polewę. Wyrównaj. Piecz jeszcze około 10 minut.
Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść.
Można go udekorować truskawkami
Przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂 !
Dodaj komentarz