Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Sernik truskawkowy

Cześć! Wreszcie pojawiły się truskawki smakujące jak prawdziwe truskawki. Postanowiłam to uczcić i upiekłam pyszny sernik truskawkowy. Sernik jest idealny, kremowy, delikatny. Koniecznie musicie go spróbować!
Uwaga: Sernik ten pieczony jest w kąpieli wodnej !
Warto przygotować go dzień wcześniej – gdyż noc musi spędzić w lodówce.

Składniki (forma o średnicy ok. 25 cm):
1 kg twarogu zmielonego dwu – trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
200 ml śmietany 18 %
4 jajka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru
około 300 g truskawek
(można użyć mrożonych jagód. Przed zblendowaniem należy je rozmrozić)
Składniki na spód:
około 200 g ciastek oreo, neo lub innych markiz (bez masy)
80 g roztopionego masła
Składniki na polewę:
200 ml śmietany 18 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
1. Przygotuj spód : Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – ale uwaga – sam spód ! Tortownicę owiń 2 – 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj. Włóż do lodówki.
2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera.  Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zmiksuj na gładką masę.
W odzielnym naczyniu zblenduj truskawki. Dodaj je do masy serowej i zmiksuj do uzyskania jednolitego koloru.
Następnie – masę przelej na ciasteczkowy spód  wyrównaj.
Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy – na jedną – włóż sernik, piętro niżej – naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika – obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 – minut – do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.
3. Gdy sernik będzie gotowy – zrób polewę. wszystkie składniki na polewę wymieszaj ze sobą. Sernik wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż na niego polewę. Wyrównaj. Piecz jeszcze około 10 minut.
Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień – można go śmiało jeść.
Można go udekorować truskawkami
Przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂 !

18 czerwca 2018 Kategoria: Ciasta i tarty, Desery, Sezonowo Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl