Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pełnoziarnisty chlebek bananowy

Cześć.
Próbowaliście kiedyś chlebka bananowego? Dzisiaj upiekłam go w wersji pełnoziarnistej i jest równie obłędny jak chlebek bananowy z białej mąki, który jest na moim blogu od jakiegoś czasu.
Jeśli macie w domu przejrzałe banany, koniecznie wykorzystajcie je do upieczenia tego chlebka.
Chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 21 x 11,5 cm. Do odmierzania składników służyła mi szklanka o pojemności 250 ml.

Składniki:
4 przejrzałe banany (+ 1 do dekoracji)
1 jajko
1/3 z 200 g kostki masła
1/3 szklanki cukru (Można zastąpić innym słodzikiem np. miodem)
1,5 szklanki mąki – ja użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka innego ekstraktu)
1/2 łyżki sody oczyszczonej
szczypta soli
opcjonalnie – łyżka migdałów w płatkach

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 170 c.
Na patelni roztop masło. 4 banany obierz ze skórki, umieść w dużej misce i rozgnieć widelcem. Banany wymieszaj z roztopionym masłem. Do miski dodaj także cukier, ekstrakt z wanilii oraz delikatnie roztrzepane jajko, wymieszaj. Do miski z bananami przesiej mąkę i sodę oczyszczoną, dodaj szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Jeśli masz dodatkowego – piątego – banana do dekoracji, obierz go, pokrój dowolnie i ułóż na wierzchu ciasta. Posyp płatkami migdałowymi.
Piecz około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź w formie. Ciesz się pysznym chlebkiem.

Smacznego!

6 kwietnia 2020 Kategoria: Chleb, Ciasta i tarty, Śniadania, Wege komentarze 4

Komentarze

  1. Szarlotte napisał

    8 kwietnia 2020 o 17:50

    Próbowałam kilku różnych wersji chlebka, ale z pełnoziarnistym nie miałam jeszcze do czynienia. Chętnie przetestuję 🙂 Prezentuje się naprawdę smakowicie!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      9 kwietnia 2020 o 11:58

      Dziękuję pięknie! Polecam gorąco. Ja od jakiegoś czasu wybieram produkty pełnoziarniste 🙂

      Odpowiedz
  2. TwojaRównowaga.PL napisał

    1 lipca 2020 o 09:43

    Pyszny i prosty w przygotowaniu! Z masłem orzechowym smakuje wybornie!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      1 lipca 2020 o 14:58

      Dziękuję pięknie za miłe słowa! Pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl