Cześć.
Próbowaliście kiedyś chlebka bananowego? Dzisiaj upiekłam go w wersji pełnoziarnistej i jest równie obłędny jak chlebek bananowy z białej mąki, który jest na moim blogu od jakiegoś czasu.
Jeśli macie w domu przejrzałe banany, koniecznie wykorzystajcie je do upieczenia tego chlebka.
Chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 21 x 11,5 cm. Do odmierzania składników służyła mi szklanka o pojemności 250 ml.
Składniki:
4 przejrzałe banany (+ 1 do dekoracji)
1 jajko
1/3 z 200 g kostki masła
1/3 szklanki cukru (Można zastąpić innym słodzikiem np. miodem)
1,5 szklanki mąki – ja użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka innego ekstraktu)
1/2 łyżki sody oczyszczonej
szczypta soli
opcjonalnie – łyżka migdałów w płatkach
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 170 c.
Na patelni roztop masło. 4 banany obierz ze skórki, umieść w dużej misce i rozgnieć widelcem. Banany wymieszaj z roztopionym masłem. Do miski dodaj także cukier, ekstrakt z wanilii oraz delikatnie roztrzepane jajko, wymieszaj. Do miski z bananami przesiej mąkę i sodę oczyszczoną, dodaj szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Jeśli masz dodatkowego – piątego – banana do dekoracji, obierz go, pokrój dowolnie i ułóż na wierzchu ciasta. Posyp płatkami migdałowymi.
Piecz około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź w formie. Ciesz się pysznym chlebkiem.
Smacznego!
Szarlotte napisał
Próbowałam kilku różnych wersji chlebka, ale z pełnoziarnistym nie miałam jeszcze do czynienia. Chętnie przetestuję 🙂 Prezentuje się naprawdę smakowicie!
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie! Polecam gorąco. Ja od jakiegoś czasu wybieram produkty pełnoziarniste 🙂
TwojaRównowaga.PL napisał
Pyszny i prosty w przygotowaniu! Z masłem orzechowym smakuje wybornie!
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie za miłe słowa! Pozdrawiam ciepło 🙂